digifluxx

beta

Monday, 16 December 2019

শসা/Cucumber, ১৪ কারণে শসা খাবেন/Health Benefits of Eating Cucumber

শসা/Cucumber
সারা বিশ্বে আবাদ হওয়ার দিক থেকে ৪ নম্বরে রয়েছে যে সবজিটি, সেটি হলো শসা। শসার রয়েছে হরেক গুণ। রূপচর্চা ও মেদ নিয়ন্ত্রণসহ নানা উপযোগিতা আছে এই সহজলভ্য সবজির।
দেহের পানিশূন্যতা দূর করে
ধরুন আপনি এমন কোথাও আছেন, যেখানে হাতের কাছে পানি নেই, কিন্তু শসা আছে। বড়সড় একটা শসা চিবিয়ে খেয়ে নিন। পিপাসা মিটে যাবে। আপনি হয়ে উঠবেন চনমনে।কারণ, শসার ৯০ শতাংশই পানি।
দেহের ভেতর-বাইরের তাপ শোষক
কখনো কখনো আপনি শরীরের ভেতর-বাইরে প্রচণ্ড উত্তাপ অনুভব করেন। দেহে জ্বালাপোড়া শুরু হয়। এ অবস্থায় একটি শসা খেয়ে নিন।এ ছাড়া সূর্যের তাপে ত্বকে জ্বালা অনুভব করলে শসা কেটে ত্বকে ঘষে নিন। নিশ্চিত ফল পাবেন।
বিষাক্ততা দূর করে
শসার মধ্যে যে পানি থাকে তা আমাদের দেহের বর্জ্য ও বিষাক্ত পদার্থ অপসারণে অনেকটা অদৃশ্য ঝাটার মতো কাজ করে। নিয়মিত শসা খাওয়ায় কিডনিতে সৃষ্ট পাথরও গলে যায়।
প্রাত্যহিক ভিটামিনের শূন্যতা পূরণ করে
প্রতিদিন আমাদের দেহে যেসব ভিটামিনের দরকার হয়, তার বেশির ভাগই শসার মধ্যে বিদ্যমান। ভিটামিন এ, বি ও সি আমাদের রোগ প্রতিরোধ ক্ষমতা ও শক্তি বাড়ায়। সবুজ শাক ও গাজরের সঙ্গে শসা পিষে রস করে খেলে এই তিন ধরনের ভিটামিনের ঘাটতি পূরণ হবে।
ত্বকবান্ধব খনিজের সরবরাহকারী
শসায় উচ্চমাত্রায় পটাশিয়াম, ম্যাগনেশিয়াম ও সিলিকন আছে, যা ত্বকের পরিচর্যায় বিশেষ ভূমিকা রাখে। এ জন্য ত্বকের পরিচর্যায় গোসলের সময় শসা ব্যবহার করা হয়।
হজম ও ওজনহ্রাসে সহায়ক
শসায় উচ্চমাত্রায় পানি ও নিম্নমাত্রার ক্যালরিযুক্ত উপাদান রয়েছে। ফলে যাঁরা দেহের ওজন কমাতে চান, তাঁদের জন্য শসা আদর্শ টনিক হিসেবে কাজ করবে। যাঁরা ওজন কমাতে চান, তাঁরা স্যুপ ও সালাদে বেশি বেশি শসা ব্যবহার করবেন। কাঁচা শসা চিবিয়ে খেলে তা হজমে বড় ধরনের ভূমিকা রাখে। নিয়মিত শসা খেলে দীর্ঘমেয়াদি কোষ্ঠ-কাঠিন্য দূর হয়।
চোখের জ্যোতি বাড়ায়
সৌন্দর্যচর্চার অংশ হিসেবে অনেকে শসা গোল করে কেটে চোখের পাতায় বসিয়ে রাখেন।এতে চোখের পাতায় জমে থাকা ময়লা যেমন অপসারিত হয়, তেমনি চোখের জ্যোতি বাড়াতেও কাজ করে।চোখের প্রদাহপ্রতিরোধক উপাদান প্রচুর পরিমাণে থাকায় ছানি পড়া ঠেকাতেও এটি কাজ করে।
ক্যানসার প্রতিরোধে কাজ করে
শসায় সিকোইসোলারিসিরেসিনোল, ল্যারিসিরেসিনোল ও পিনোরেসিনোল—এ তিনটি আয়ুর্বেদিক উপাদান আছে। জরায়ু, স্তন ও মূত্রগ্রন্থিসহ বিভিন্ন স্থানে ক্যানসার হওয়ার ঝুঁকি কমানোর সঙ্গে এই তিন উপাদানের জোরালো সম্পর্ক রয়েছে।
ডায়াবেটিস নিয়ন্ত্রণে ভূমিকা রাখে
ডায়াবেটিস থেকে মুক্তি দেয়, কোলস্টেরল কমায় ও রক্তচাপ নিয়ন্ত্রণে রাখে।
মুখ পরিষ্কার রাখে
দুর্গন্ধযুক্ত সংক্রমণে আক্রান্ত মাড়ির চিকিতসায় শসা দারুণ কাজ করে। গোল করে কাটা এক স্লাইস শসা জিহ্বার ওপরে রেখে সেটি টাকরার সঙ্গে চাপ দিয়ে আধা মিনিট রাখুন। শসার সাইটোকেমিক্যাল এর মধ্যে বিশেষ বিক্রিয়া ঘটিয়ে আপনার মুখের জীবাণু ধ্বংস করবে। সজীব হয়ে উঠবে আপনার নিঃশ্বাস।
চুল ও নখ সতেজ করে
শসার মধ্যে যে খনিজ সিলিকা থাকে তা আমাদের চুল ও নখকে সতেজ ও শক্তিশালী করে তোলে। এ ছাড়া শসার সালফার ও সিলিকা চুলের বৃদ্ধিতে সহায়তা করে।
গেঁটেবাত থেকে মুক্তি
শসায় প্রচুর পরিমাণে সিলিকা আছে। গাজরের রসের সঙ্গে শসার রস মিশিয়ে খেলে দেহের ইউরিক অ্যাসিডের মাত্রা নেমে আসে। এতে গেঁটেবাতের ব্যথা থেকে মুক্তি পাওয়া যায়।
মাথাধরা থেকে নিষ্কৃতি
ভোরে ঘুম থেকে ওঠার পর অনেকের মাথা ধরে। শরীর ম্যাজম্যাজ করে। শসায় প্রচুর পরিমাণে ভিটামিন বি ও সুগার আছে। তাই ঘুমাতে যাওয়ার আগে কয়েক স্লাইস শসা খেয়ে নিলে ভোরে ঘুম থেকে ওঠার পর এ সমস্যা থাকবে না।
কিডনি সুস্থ রাখে
শরীরের ইউরিক অ্যাসিডের মাত্রা ঠিক রাখে শসা। এতে কিডনি থাকে সুস্থ ও সতেজ।

Cucumber

Though commonly thought to be a vegetable, cucumber is actually a fruit.
It's high in beneficial nutrients, as well as certain plant compounds and antioxidants that may help treat and even prevent some conditions.
Also, cucumbers are low in calories and contain a good amount of water and soluble fiber, making them ideal for promoting hydration and aiding in weight loss.
This article takes a closer look at some of the top health benefits of eating cucumber.
1. It's High in Nutrients
Cucumbers are low in calories but high in many important vitamins and minerals.
One 11-ounce (300-gram) unpeeled, raw cucumber contains the following:
Calories: 45
Total fat: 0 grams
Carbs: 11 grams
Protein: 2 grams
Fiber: 2 grams
Vitamin C: 14% of the RDI
Vitamin K: 62% of the RDI
Magnesium: 10% of the RDI
Potassium: 13% of the RDI
Manganese: 12% of the RDI
Although, the typical serving size is about one-third of a cucumber, so eating a standard portion would provide about one-third of the nutrients above.
Additionally, cucumbers have a high water content. In fact, cucumbers are made up of about 96% water.
To maximize their nutrient content, cucumbers should be eaten unpeeled. Peeling them reduces the amount of fiber, as well as certain vitamins and minerals.
2. It Contains Antioxidants
Antioxidants are molecules that block oxidation, a chemical reaction that forms highly reactive atoms with unpaired electrons known as free radicals.
The accumulation of these harmful free radicals can lead to several types of chronic illness.
In fact, oxidative stress caused by free radicals has been associated with cancer and heart, lung and autoimmune disease.
Fruits and vegetables, including cucumbers, are especially rich in beneficial antioxidants that may reduce the risk of these conditions.
One study measured the antioxidant power of cucumber by supplementing 30 older adults with cucumber powder.
At the end of the 30-day study, cucumber powder caused a significant increase in several markers of antioxidant activity and improved antioxidant status.
However, it's important to note that the cucumber powder used in this study likely contained a greater dose of antioxidants than you would consume in a typical serving of cucumber.
Another test-tube study investigated the antioxidant properties of cucumbers and found that they contain flavonoids and tannins, which are two groups of compounds that are especially effective at blocking harmful free radicals.
3. It Promotes Hydration
Water is crucial to your body's function, playing numerous important roles.
It is involved in processes like temperature regulation and the transportation of waste products and nutrients.
In fact, proper hydration can affect everything from physical performance to metabolism.
While you meet the majority of your fluid needs by drinking water or other liquids, some people may get as much as 40% of their total water intake from food.
Fruits and vegetables, in particular, can be a good source of water in your diet.
In one study, hydration status was assessed and diet records were collected for 442 children. They found that increased fruit and vegetable intake was associated with improvements in hydration status.
Because cucumbers are composed of about 96% water, they are especially effective at promoting hydration and can help you meet your daily fluid needs.
4. It May Aid in Weight Loss
Cucumbers could potentially help you lose weight in a few different ways.
First of all, they are low in calories.
Each one-cup (104-gram) serving contains just 16 calories, while an entire 11-ounce (300-gram) cucumber contains only 45 calories.
This means that you can eat plenty of cucumbers without packing on the extra calories that lead to weight gain.
Cucumbers can add freshness and flavor to salads, sandwiches and side dishes and may also be used as a replacement for higher calorie alternatives.
Furthermore, the high water content of cucumbers could aid in weight loss as well.
One analysis looked at 13 studies including 3,628 people and found that eating foods with high water and low calorie contents was associated with a significant decrease in body weight.
5. It May Lower Blood Sugar
Several animal and test-tube studies have found that cucumbers may help reduce blood sugar levels and prevent some complications of diabetes.
One animal study examined the effects of various plants on blood sugar. Cucumbers were shown to effectively reduce and control blood sugar levels.
Another animal study induced diabetes in mice and then supplemented them with cucumber peel extract. Cucumber peel reversed most of the diabetes-associated changes and caused a decrease in blood sugar.
In addition, one test-tube study found that cucumbers may be effective at reducing oxidative stress and preventing diabetes-related complications.
However, the current evidence is limited to test-tube and animal studies. Further research is needed to determine how cucumbers may affect blood sugar in humans.
6. It Could Promote Regularity
Eating cucumbers may help support regular bowel movements.
Dehydration is a major risk factor for constipation, as it can alter your water balance and make the passage of stool difficult.
Cucumbers are high in water and promote hydration. Staying hydrated can improve stool consistency, prevent constipation and help maintain regularity.
Moreover, cucumbers contain fiber, which helps regulate bowel movements.
In particular, pectin, the type of soluble fiber found in cucumbers, can help increase bowel movement frequency.
One study had 80 participants supplement with pectin. It found that pectin sped up the movement of the intestinal muscles, all while feeding the beneficial bacteria in the gut that improve digestive health.
7. Easy to Add to Your Diet
Mild with a distinctly crisp and refreshing flavor, cucumbers are commonly enjoyed fresh or pickled in everything from salads to sandwiches.
Cucumbers are also often eaten raw as a low-calorie snack or can be paired with hummus, olive oil, salt or salad dressing to add a bit more flavor.
With just a bit of creativity, cucumbers can be enjoyed in many ways.
Here are a few recipes to help incorporate cucumbers into your diet:
Baked Cucumber Chips
Quick Pickled Cucumbers
Thai Cucumber Salad
Strawberry, Lime, Cucumber and Mint-Infused Water
Cucumber and Mint Sorbet
Cucumber Goat Cheese Grilled Cheese



গাজর/Carrot, এক গাজরে দশ উপকার/Health benefits of carrots

গাজর/Carrot
গাজর আপনার দাঁত ও মুখ গহ্বর পরিষ্কার রাখে। গাজর মুখের প্ল্যাক ও খাবারের উপাদান মুখ থেকে দূর করে টুথ পেস্ট ও টুথ ব্রাশের মতই। ছাড়াও গাজর একটি ভাল এন্টিসেপ্টিক হিসেবেও কাজ করে।
নিয়মিত ভিটামিন এ খাচ্ছেন? ভুলে যান বাইরের ভিটামিনের কথা। খেয়ে নিন একটি কমলা রঙের গাজর। কারণ একটি গাজর আপনাকে দিতে পারবে ভিটামিন এ ছাড়াও নানা উপকার। একে তাই বলা হয়ে থাকে 'শক্তিশালী' খাদ্য উপাদান। শুধু ভিটামিন এ' ই পাওয়া যা তা নয়, গাজরের আছে নানাবিধ উপকার। এটি আপনাকে উপহার দেবে সুন্দর ত্বক থেকে শুরু করে ক্যান্সারের থেকে সুরক্ষাও। আসুন জেনে নেই একটি গাজর থেকে আপনি কি কি উপকার পাচ্ছেন।
১. আগে গাজর না খেয়ে থাকলে এখন থেকেই শুরু করুন গাজর খাওয়া। কারণ গাজর খেলে বৃদ্ধি পাবে আপনার দৃষ্টিশক্তি। এতে আছে বেটা ক্যারোটিন যা আমাদের লিভারে গিয়ে ভিটামিন এ তে বদলে যায়। যা পরে চোখের রেটিনায় গিয়ে পৌছিয়ে চোখের দৃষ্টিশক্তি বাড়াতে সাহায্য করে, সেই সাথে রাতের বেলায় অন্ধকারেও চোখের ভাল দেখার জন্য দরকারি এমন এক ধরনের বেগুনি পিগ্মেন্ট এর সংখ্যা বাড়িয়ে দিয়ে দৃষ্টিশক্তি ভাল রাখতে সাহায্য করে গাজর।
২. গাজর যারা খান তাদের ক্যান্সারের ঝুকি কম থাকে। গাজরে আছে falcarinol এবং falcarindiol যা আমাদের শরীরে এন্টিকান্সার উপাদানগুলোকে রিফিল করে। তাই গাজর খেলে ব্রেস্ট, কোলন, ফুসফুসের ক্যান্সার হওয়ার ঝুকি কম থাকে।
৩. গাজর শুধু শরীরের জন্য ভাল তাই নয় এটি আমাদের জন্য এন্টি এজিং উপাদান হিসেবেও কাজ করে। এতে যে বেটা ক্যারোটিন আছে তা আমাদের শরীরের ভেতরে গিয়ে এন্টিঅক্সিডেন্ট হিসেবে কাজ করে আমাদের শরীরের ক্ষয়প্রাপ্ত সেলগুলোকে ঠিকঠাক করে যা সাধারন মেটাবোলিজমের কারনে হয়ে থাকে। এছাড়াও এটি এজিং সেলগুলোর গতি ধীর করে দিতে সাহায্য করে, ফলে আপনি ধরে রাখতে পারবেন আপনার যৌবনকে অধিক সময়ের জন্য।
৪. সুন্দর ত্বকের জন্যও গাজর খেতে পারেন। এটা আপনার ত্বককে ভেতর থেকে সুন্দর করে তুলতে সাহায্য করবে। এর ভিটামিন এ ও এন্টিওক্সিডেন্ট আপনার ত্বকের রোদে পোড়া ভাব দুর করবে। সেই সাথে ভিটামিন এ ত্বকের অযাচিত ভাঁজ পড়া, কালো দাগ, ব্রন, ত্বকের রঙের অসামাঞ্জসসতা ইত্যাদি দূর করে আপনাকে সুন্দর হয়ে উঠতে সাহায্য করবে।
৫. এছাড়াও গাজর একটি ভাল এন্টিসেপ্টিক হিসেবেও কাজ করে। এটি ইনফেকশন হওয়া থেকে রক্ষা করে। কোথাও কেটে গেলে বা পুড়ে গেলে সেখানে লাগিয়ে নিন কুচি করা গাজর বা সিদ্ধ করা গাজরের পেস্ট। আপনার ইনফেকশন হবার আশকংকা আর থাকবেনা।
৬. ছাড়া গাজর বাইরে থেকেও ত্বকের অনেক উপকার করে। এটা ব্যবহার করতে পারেন ফেশিয়ালের উপাদান হিসেবে।
৭. এছাড়াও হৃৎপিণ্ডের নানা অসুখে এটি খুব ভাল কাজ করে। এর ক্যারোটিনয়েডগুলো হৃৎপিণ্ডের নানা অসুখের ওষুধ হিসেবে কাজ করে। যেসব খাবারে যেমন গাজরে উচ্চমাত্রাই এই উপাদান পাওয়া যায় সেসব খেলে হৃৎপিণ্ডের রোগের ঝুকি অনেক কমে আসে।
৮. গাজরে উপস্থিত ভিটামিন এ লিভারে গিয়ে তাকে শরীর থেকে নানা ধরনের টক্সিন জাতীয় খারাপ উপাদান পরিষ্কার করতে সাহায্য করে। এছাড়াও গাজরের এই উপাদান লিভার থেকে অতিরিক্ত চর্বি সরিয়ে ফেলতে সাহায্য করে। সেই সাথে গাজরের ফাইবার কোলন পরিষ্কার রাখে এবং কোষ্ঠকাঠিন্যর হাত থেকে আপনাকে রক্ষা করবে।
৯. সুন্দর ও সুস্থ্য সবল দাঁত চান? তবে এখনি গাজর খাওয়া শুরু করুন। গাজর আপনার দাঁত ও মুখ গহ্বর পরিষ্কার রাখে। গাজর মুখের প্ল্যাক ও খাবারের উপাদান মুখ থেকে দূর করে টুথ পেস্ট ও টুথ ব্রাশের মতই। এছাড়াও গাজরের মিনারেলগুলো দাঁত মজবুত থাকতে সাহায্য করে অনেকাংশেই।
১০. হার্ভার্ড বিশ্ববিদ্যালয় দ্বারা পরিচালিত এক সাম্প্রতিক গবেষণায় দেখা গেছে যে যারা সপ্তাহে ৬টির বেশি গাজর খেয়েছেন বা খাচ্ছেন তাদের স্ট্রোকের ঝুঁকি যারা এর থেকে কম পরিমানে কম বা একটি গাজর খাচ্ছেন তাদের তুলনায় অনেক কম হয়েছে। তাই স্ট্রোকের ঝুঁকি কমাতে হলে এখনি নিজের খাবারের তালিকায় যুক্ত করুন গাজর।
জানা হয়ে গেল গাজরের নানা উপকারিতার কথা। একটু ভাল থাকার জন্য আমরা কত কিছুই না করি। যদি একটি খাদ্য উপাদান আমাদের দৈনন্দিন খাবারের তালিকায় যোগ করে নিজেদের আর একটু ভাল রাখতে পারি তাহলে তা কেন করব না? তাই আসুন নিয়মিত গাজর খাই এবং সুস্থ্ রাখি নিজেদেরকে।
 Nutrition Facts and Health Benefits
Nutrition
Vitamins & minerals
Plant compounds
Benefits
Organic
The carrot (Daucus carota) is a root vegetable often claimed to be the perfect health food.
It is crunchy, tasty, and highly nutritious. Carrots are a particularly good source of beta carotene, fiber, vitamin K1, potassium, and antioxidants.
They also have a number of health benefits. They’re a weight-loss-friendly food and have been linked to lower cholesterol levels and improved eye health.
What’s more, their carotene antioxidants have been linked to a reduced risk of cancer.
Carrots are found in many colors, including yellow, white, orange, red, and purple.
Orange carrots get their bright color from beta carotene, an antioxidant that your body converts into vitamin A.
This article tells you everything you need to know about carrots.
Nutrition facts
Carrots’ water content ranges from 86–95%, and the edible portion consists of around 10% carbs.
Carrots contain very little fat and protein.
The nutrition facts for two small-to-medium raw carrots (100 grams) are:
Calories: 41
Water: 88%
Protein: 0.9 grams
Carbs: 9.6 grams
Sugar: 4.7 grams
Fiber: 2.8 grams
Fat: 0.2 grams
Carbs
Carrots are mainly composed of water and carbs.
The carbs consist of starch and sugars, such as sucrose and glucose .
They are also a relatively good source of fiber, with one medium-sized carrot (61 grams) providing 2 grams.
Carrots often rank low on the glycemic index (GI), which is a measure of how quickly foods raise blood sugar after a meal.
Their GI ranges from 16–60 — lowest for raw carrots, a little higher for cooked ones, and highest for puréed .
Eating low-glycemic foods is linked to numerous health benefits and considered particularly beneficial for people with diabetes .
Fiber
Pectin is the main form of soluble fiber in carrots.
Soluble fibers can lower blood sugar levels by slowing down your digestion of sugar and starch.
They can also feed the friendly bacteria in your gut, which may lead to improved health and decreased risk of disease.
What’s more, certain soluble fibers can impair the absorption of cholesterol from your digestive tract, lowering blood cholesterol .
The main insoluble fibers in carrots are cellulose, hemicellulose, and lignin. Insoluble fibers may reduce your risk of constipation and promote regular bowel movements .
Vitamins and minerals
Carrots are a good source of several vitamins and minerals, especially biotin, potassium, and vitamins A (from beta carotene), K1 (phylloquinone), and B6.
Vitamin A: Carrots are rich in beta carotene, which your body converts into vitamin A. This nutrient promotes good vision and is important for growth, development, and immune function .
Biotin: A B vitamin formerly known as vitamin H, biotin plays an important role in fat and protein metabolism.
Vitamin K1: Also known as phylloquinone, vitamin K1 is important for blood coagulation and can promote bone health.
Potassium: An essential mineral, potassium is important for blood pressure control.
Vitamin B6: A group of related vitamins, B6 is involved in the conversion of food into energy.
Other plant compounds
Carrots offer many plant compounds, including carotenoids.
These are substances with powerful antioxidant activity that have been linked to improved immune function and reduced risk of many illnesses, including heart disease, various degenerative ailments, and certain types of cancer .
Beta carotene, the main carotene in carrots, can be converted into vitamin A in your body.
However, this conversion process may vary by individual. Eating fat with carrots can help you absorb more of the beta carotene.
The main plant compounds in carrots are:
Beta carotene: Orange carrots are very high in beta carotene. The absorption is better (up to 6.5-fold) if the carrots are cooked.
Alpha-carotene: An antioxidant that, like beta carotene, is partly converted into vitamin A in your body.
Lutein: One of the most common antioxidants in carrots, lutein is predominantly found in yellow and orange carrots and is important for eye health.
Lycopene: A bright red antioxidant found in many red fruits and vegetables, including red and purple carrots, lycopene may decrease your risk of cancer and heart disease.
Polyacetylenes: Recent research has identified bioactive compounds in carrots that may help protect against leukemia and other cancers.
Anthocyanins: These are powerful antioxidants found in dark-colored carrots.
Health benefits of carrots
Much of the research on carrots has focused on carotenoids.
Reduced risk of cancer
Diets rich in carotenoids may help protect against several types of cancer.
This includes prostate, colon, and stomach cancers.
Women with high circulating levels of carotenoids may also have a reduced risk of breast cancer .
Dated research suggested that carotenoids could protect against lung cancer, but newer studies have not identified a correlation.
Lower blood cholesterol
High blood cholesterol is a well-known risk factor for heart disease.
Intake of carrots has been linked to lower cholesterol levels.
Weight loss
As a low-calorie food, carrots can increase fullness and decrease calorie intake in subsequent meals 
For this reason, they may be a useful addition to an effective weight loss diet.
Eye health
Individuals with low vitamin A levels are more likely to experience night blindness, a condition that may diminish by eating carrots or other foods rich in vitamin A or carotenoids (34Trusted Source).
Carotenoids may also cut your risk of age-related macular degeneration.
Organic farming uses natural methods for growing the crop.
Studies comparing organic and conventionally grown carrots did not find any difference in the amount of carotenoids or antioxidant content and quality.
However, conventionally grown carrots contain pesticide residues. The long-term health effects of low-grade pesticide intake are unclear, but some scientists have voiced concerns (43Trusted Source).
Baby carrots
Baby carrots are an increasingly popular snack food.
Two kinds of carrots are called baby carrots, which can be misleading.
One the one hand, there are whole carrots harvested while still small.
On the other hand, there are baby-cut carrots, which are pieces from larger carrots that have been machine-cut into the preferred size, then peeled, polished, and sometimes washed in small amounts of chlorine before packing.
There’s very little difference in nutrients between regular and baby carrots, and they should have the same health effects.
Carrots are generally considered safe to eat but may have adverse effects in some people.
Additionally, eating too much carotene can cause your skin to become a little yellow or orange, but this is harmless.
Allergy
According to one study, carrots can cause pollen-related allergic reactions in up to 25% of food-allergic individuals .
Carrot allergy is an example of cross-reactivity in which the proteins in certain fruits or vegetables cause an allergic reaction because of their similarity to the proteins found in certain types of pollen.
If you are sensitive to birch pollen or mugwort pollen, you might react to carrots.
This can cause your mouth to tingle or itch. In some people, it may trigger swelling of the throat or a severe allergic shock (anaphylaxis).


শালগম/Turnip, শালগমের উপকারিতা ও পুষ্টিগুণ/ Benefits of turnips

শালগম/Turnip
শালগম অত্যন্ত পুষ্টিকর একটি সবজি। সাধারণত শীতকালের এই সবজিতে প্রচুর ভিটামিন, ক্যালসিয়াম, পটাশিয়াম এবং প্রচুর পরিমাণে আঁশ আছে। এর পাতা শাক হিসেবে খাওয়া যায় যা অত্যন্ত পুষ্টিকর।
শালগমের পুষ্টিগুণ:
শালগমে রয়েছে ভিটামিন সি, ই, কে। এছাড়াও শালগমে ক্যালরির পরিমাণ খুবই কম থাকে। তাই নিয়মিত শালগম খাওয়া শরীরের জন্য খুবই উপকারি। শালগম রোগ প্রতিরোধ ক্ষমতাকে বৃদ্ধি করতে সাহায্য করে।
শালগম খাওয়ার উপকারিতা গুলো –
ব্লাডপ্রেসার কমায়
২০১৩ইং সালে ক্লিনিক্যাল ফার্মাকোলজি নামক ব্রিটিশ জার্নালে প্রকাশিত গবেষণা প্রতিবেদনে জানা যায় যে, শালগম রক্তচাপ কমাতে সাহায্য করে। শালগম পটাসিয়ামে সমৃদ্ধ বলে ধমনীকে প্রশস্ত করে এবং শরীর থেকে সোডিয়াম বাহির করে দেয়। দেহে ইলেক্ট্রোলাইটের ভারসাম্য রক্ষা করতে সাহায্য শালগম।
রোগ প্রতিরোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি করে
যদি ঘন ঘন ঠান্ডা ও জ্বরে আক্রান্ত হওয়ার প্রবণতা থাকে আপনার তাহলে আপনার খাদ্য তালিকায় শালগম যোগ করুন। এটি আপনার ইমিউনিটিকে উদ্দীপিত করতে সাহায্য করবে। শালগম পুষ্টি উপাদান ও ফ্ল্যাভনয়েডে সমৃদ্ধ বলে স্বাস্থ্যকর মেমব্রেন এর বৃদ্ধিকে উৎসাহিত করে।
খারাপ কোলেস্টেরল কমায়
যাদের কোলেস্টেরলের সমস্যা আছে তারা শালগম খেয়ে উপকৃত হতে পারেন। এর কারণ শালগম পাকস্থলীতে অনেক বেশি পিত্তরস শোষণ করতে পারে যা শরীরের খারাপ কোলেস্টেরলের (এলডিএল) মাত্রা কমাতে সাহায্য করে। এভাবেই কার্ডিওভাস্কুলার রোগের ঝুঁকি কমাতেও সাহায্য করে শালগম।
হাড়ের স্বাস্থ্যের উন্নতি ঘটায়
ভিটামিন ও পটাসিয়াম ছাড়াও শালগম ক্যালসিয়ামেও সমৃদ্ধ বলে হাড়ের জন্য উপকারী। সুস্থ ও শক্তিশালী হাড়ের জন্য আপনার খাদ্য তালিকায় শালগম যুক্ত করুন।
পরিপাকের উন্নতি ঘটায়
শালগমে প্রচুর ফাইবার থাকে বলে হজমে সাহায্য করে। যদি আপনার হালকা কোষ্ঠকাঠিন্যের প্রবণতা থাকে তাহলে শালগম এই পরিস্থিতি থেকে কিছুটা মুক্তি দিতে পারে।
রক্তজমাট বাঁধাতে সাহায্য করে
শালগম ভিটামিন কে এর চমৎকার উৎস যা সঠিকভাবে রক্তজমাট বাঁধার জন্য অত্যন্ত আবশ্যক। ক্যালসিয়ামকে প্রসেস করা ও ধমনীর স্বাস্থ্যের জন্যও ভিটামিন কে প্রয়োজনীয়। ধমনীর শক্ত হয়ে যাওয়া প্রতিরোধ করে ভিটামিন কে।
দৃষ্টিশক্তির উন্নতি ঘটায়
ইমিউন সিস্টেম ঠিক ভাবে কাজ করার জন্য এবং ক্যান্সার কোষের বৃদ্ধিকে প্রতিরোধ করার জন্য ভিটামিন এ প্রয়োজনীয়। শালগম ভিটামিন এ তে ভরপুর থাকে বলে দৃষ্টিশক্তির উন্নতিতে সাহায্য করে।
আরথ্রাইটিসের বিরুদ্ধে কাজ করে
যারা রিউমাটয়েড আরথ্রাইটেসে ভুগছেন তাদের জন্য উপকারী শালগম খাওয়া। কারণ শালগমে ভিটামিন এ, সি, ই ক্যালসিয়াম ও কপার থাকে যা এই ধরণের আরথ্রাইটেসের বিরুদ্ধে যুদ্ধ করতে সাহায্য করে।
অ্যানেমিয়া প্রতিরোধ করে
শালগম ফলিক এসিডে সমৃদ্ধ যা কোষের বৃদ্ধিতে সাহায্য করে এবং অ্যানেমিয়া প্রতিরোধ করে। এই ভিটামিন জন্মগত ত্রুটি প্রতিরোধে সাহায্য করে।
Turnip
Turnips are vegetables with a creamy white color and a purple top. People often group this popular European staple food with root vegetables, such as potato and beetroot. However, the turnip is actually a cousin of broccoli, Brussels sprouts, arugula, and kale.
Like other cruciferous vegetables, turnips provide plenty of nutrients and are low in calories.
Both the turnip and its leafy greens are tasty and nutritious. This article will mainly focus on the dietary benefits of the root, however.
In this article, learn more about the health benefits of turnips, their nutritional content, and some tips on how to include them in the diet.
Benefits
Many researchers and health professionals believe that the nutrients in turnips offer a wide range of health benefits, such as:
Relieving intestinal problems
The fiber in turnips may help relieve intestinal problems.
One cup of raw turnips weighing 130 grams (g) provides 2.34 g of fiber. Fiber helps reduce pressure and inflammation in the colon.
Specifically, high fiber diets are associated with a lower risk of intestinal problems, including diverticulitis.
Turnips and other high fiber foods can help reduce the prevalence of diverticulitis flares by absorbing water in the colon and making bowel movements easier. However, doctors do not always recommend a high fiber diet for people with diverticulitis. Talk to a doctor before eating high fiber foods.
In 2014, a large prospective study found that different types of fiber had different effects on a person's risk of diverticulitis. Overall, however, fiber reduced the risk.
That said, one 2012 studyTrusted Source found that a high fiber intake did not change a person's risk of diverticulitis if it is asymptomatic.
Further research will help clarify the benefits of fiber for preventing diverticulitis. People should speak to a doctor before significantly increasing their fiber intake.
Lowering blood pressure
According to a 2013 studyTrusted Source in the British Journal of Clinical Pharmacology, foods containing dietary nitrates — such as turnips and collard greens — may provide multiple benefits for the health of the blood vessels.
These include reducing blood pressure and inhibiting the sticking together of platelets in the blood.
However, the long term risks of a high nitrate diet and its effect on cardiovascular health remain unclear.
In general, a diet rich in fruits and vegetables has positive effects on blood pressure. They play a significant roleTrusted Source in the National Heart, Lung, and Blood Institute's DASH diet, which medical experts have designed to bring down blood pressure.
Turnips also provide potassium, which may help lower blood pressure by releasing sodium from the body and helping arteries dilate.
Learn more about high blood pressure.
Reducing cancer risk
A high intake of cruciferous vegetables — including turnips, cauliflower, and cabbage — has associations with a lower risk of cancer.
These vegetables contain several compounds that may have protective effects against certain cancers. One of these is 3,3′-diindolylmethane, 
Foods containing a compound called sulforaphane could also potentially play an integral part in cancer treatment. Cruciferous vegetables contain high levels of sulforaphane.
A 2015 studyTrusted Source found that sulforaphane may interfere with the function of histone deacetylase, an enzyme that plays a role in the progression of cancer cells.
Aiding weight loss and digestion
Turnips and other cruciferous vegetables that are high in fiber help make people feel fuller for longer, and they are low in calories. Eating high fiber meals also helps keep blood sugar levels stable.
The fiber content in turnips may also prevent constipation and promote regularity for a healthy digestive tract. Regular, adequate bowel movements are crucial for getting rid of toxins through the bile and stool.
Nutrition
According to the United States Department of Agriculture's FoodData Central database, one cup of raw turnip cubes contains around:
36.4 calories
1.17 g of protein
0.13 g of fat
8.36 g of carbohydrate, including 4.66 g of sugar
2.34 g of fiber
39 milligrams (mg) of calcium
0.39 mg of iron
14.3 mg of magnesium
35.1 mg of phosphorus
0.13 micrograms (mcg) of vitamin K
87.1 mg of sodium
0.351 mg of zinc
27.3 mg of vitamin C
19.5 mcg of folate
Diet tips
When buying turnips, choose those that are small and heavy for their size.
Harvesting turnips while they are young and small will leave them with a sweet, mild flavor. As they continue to grow or age, the flavor becomes spicier, and the texture will become rough and woody.
Look for turnips with green tops that are brightly colored and fresh. People can use the greens for cooking or in salads.
Always store turnips in a cool, dim area, and wash, trim, and peel them before use.
Quick tips and recipe ideas
Turnips have a crisp, white inner flesh and a zesty, peppery flavor.
People can eat them raw or cooked. However, roasting turnips tends to bring out their best flavors and qualities.
Here are some easy ways to incorporate turnips into meals:
Boil and mash turnips for a tasty alternative to mashed potatoes.
Chop or shred raw turnips and use as a salad topper.
Add turnips to soup or stew at the same time as adding potatoes.
Include cubed turnip in a slow cooked roast.
Add shredded turnip to a favorite coleslaw recipe.
Registered dietitians have developed the following delicious turnip recipes:
roasted turnips with garden thyme
turnip chips
quick pickled turnips
Turnips can be a healthful addition to any balanced diet. Eating a varied diet is more healthful than concentrating on specific foods.
Q:
Are turnip greens more healthful than turnips?
A:
It is hard to determine which is more healthful, as turnip greens have a different nutrient composition to the roots.
Turnip greens are an excellent source of vitamin K, vitamin A, vitamin C, folate, copper, and manganese. Both the greens and the roots are great sources of fiber.
It is best to mix up both roots and the greens when cooking.

Miho Hatanaka, RDN, LD


আম/Mango, যে কারণে মধু মাস জ্যৈষ্ঠের মধুফল আম খাবেন/Nutrition, Health Benefits and How to Eat It

ম/Mango
আম
যদি প্রশ্ন করা হয়, বাঙালির ফলের মাস কোনটি? চোখ বুঁজে উত্তর দেওয়া যাবে যে রসের মাস, মধু মাস জ্যৈষ্ঠ মাস। বেশ গরম থাকায় এই সময়টাতে ঘরের বাইরে থাকা প্রায় অসম্ভব। কিন্তু এভাবেও বলা যায় যে, বাঙালির আনন্দ ফলে, গরমে নয়। তাই ফলের মাস জ্যৈষ্ঠ, রসের মাস জ্যৈষ্ঠ, মধু মাস জ্যৈষ্ঠ। আসুন জেনে নেওয়া যাক, আমের উপকারিতা, যে কারণে মধু মাস জ্যৈষ্ঠের মধুফল আম খাবেন।
মধু মাসে জামাই ষষ্ঠী বাংলার লোক সংস্কৃতির একটি গুরুত্বপূর্ণ অংশ। বাঙালি সমাজে এ উতসবটি আদিকাল থেকে ঘরে ঘরে পালিত হয়ে আসছে। জ্যৈষ্ঠ মাসে শুক্লপক্ষের ষষ্ঠী তিথিতে বাঙালি রমণীরা, বিশেষ করে শাশুড়ি মায়েরা ষষ্ঠী ব্রত পালন করেন। এই ষষ্ঠী ব্রত উপলক্ষে শাশুড়ি কর্তৃক জামাইকে দেওয়া সংবর্ধনাই মূলত জামাই ষষ্ঠী। কালের বিবর্তনে জামাই ষষ্ঠী অনেকটা হারিয়ে যাচ্ছে। তবে জামাই ষষ্ঠীর রেওয়াজটা সমাজ থেকে একবারে উঠে যায়নি। যদিও এক সময় এ প্রথাটি এ দেশের গ্রামে-শহরে, ঘরে ঘরে খুব ঘটা করে পালন করা হতো।
বাংলাদেশ ঋতু-বৈচিত্র্যের দেশ । আবহমান কাল থেকে এদেশে ঋতু-বৈচিত্র্য বর্তমান ছিল, ছয়টি ঋতুর বৈশিষ্ট্য আলাদা আলাদাভাবে এই দেশে উপলব্ধ হয়; গ্রীষ্ম-বর্ষা-শরৎ-হেমন্ত-শীত-বসন্ত -এই ছয় ঋতুর কারণে দেশটিকে ষড়ঋতুর দেশ বলা হয়। মধু মাস মানে জ্যৈষ্ঠ-যখন আমের আগমন ঘটে।
আম এক প্রকারের সুস্বাদু ফল। কাঁচা অবস্থায় রং সবুজ এবং পাকা অবস্থায় হলুদ রং হয়ে থাকে। বাংলাদেশ যে প্রজাতির আম চাষ হয় তার বৈজ্ঞানিক নাম ম্যাঙ্গিফেরা ইন্ডিকা। এটি এনাকারদিয়াসি পরিবারের সদস্য। তবে পৃথিবীতে প্রায় ৩৫ প্রজাতির আম আছে। আমের বিভিন্ন জাত আছে যেমন ফজলি, ল্যাংড়া, গোপালভোগ, খিরসা, আম্রপালি ইত্যাদি।
আম গাছ এখন বাংলাদেশের জাতীয় বৃক্ষ যদিও আম জাতীয় ফল না। ২০১০ সালের ১৫ নভেম্বর আম গাছকে জাতীয় বৃক্ষ হিসেবে ঘোষণা করা হয়। বাংলাদেশের চাঁপাইনবাবগঞ্জে আম চাষ বেশি পরিমাণে হয়ে থাকে। তাই, আমকে বলা হয় ‘ফলের রাজা’। এছাড়া, স্বাদে-গন্ধে-রঙে-রসে আম অতুলনীয়।
আম গাছ সাধারণত ৩৫-৪০মিটার (১১৫-১৩০ ফিট) লম্বা এবং সর্বোচ্চ ১০মিটার (৩৩ ফিট) ব্যাসার্ধের হয়ে থাকে। আম গাছ বহু বছর বাঁচে, এর কিছু প্রজাতি ৩০০ বছর বয়সেও ফল দেয়। এর প্রধান শিকড় মাটির নীচে প্রায় ৬মিটার (২০ ফিট) গভীর পর্যন্ত যায়। আম গাছের পাতা চিরসবুজ, সরল, পর্যায়ক্রমিক, ১৫-৩৫ সে.মি. লম্বা এবং ৬-১৬ সে.মি. চওড়া হয়ে থাকে; কচি পাতা দেখতে লালচে-গোলাপি রং এর হয়। আমের মুকুল বের হয় ডালের ডগা থেকে, প্রজাতিভেদে মুকুল থেকে শুরু করে আম পাকা পর্যন্ত প্রায় ৩-৬ মাস সময় লাগে।
আমে প্রচুর ভিটামিন ‘এ’ বা ক্যারোটিন, ভিটামিন ‘সি, খনিজ পদার্থ ও ক্যালোরি রয়েছে । ভিটামিন ‘এ’ এর দিক থেকে আমের স্থান পৃথিবীর প্রায় সব ফলেরই উপরে । USDA Nutrient Database অনুসারে প্রতি ১০০ গ্রাম (৩.৫ আউন্স) আমে ৬০ কিলোকালরি শক্তি পাওয়া যায়। শর্করা (১৫ গ্রাম), স্নেহ পদার্থ (০.৩৮ গ্রাম), প্রোটিন ০.৮২ গ্রাম) এবং  বিভিন্ন প্রকারের ভিটামিনের সাথে থাকে চিহ্ন ধাতু।
আমের উপকারিতা
এখন প্রশ্ন হল,আম কেন খাবেন? কারণ, এটি একটি পুষ্টিগুণ সম্পন্ন ফল যা আমাদের শরীরের বিভিন্ন অস্বাভাবিকতার বিরুদ্ধে কাজ করে, আমের উপকারিতা ব্যাপক ।  যেমন-
কর্মশক্তি বৃদ্ধি
আমে রয়েছে প্রচুর কার্বোহাইড্রেট, যা কর্মশক্তি বাড়াতে সাহায্য করে। তবে ডায়াবেটিস রোগীদের জন্য পরিমিত পরিমাণ আম শরীরে শর্করার মাত্রা ঠিক রাখে। যাদের ডায়াবেটিস আছে তারা যদি ৫-৬টি আম পাতা ধুয়ে একটি পাত্রে সেদ্ধ করে নিয়ে সারারাত রেখে সকালে এর ক্বাথ ছেকে নিয়ে পান করে করেন তাহলে এটা ইন্সুলিনের মাত্রা নিয়ন্ত্রণে সাহায্য করেন। এছাড়া, এই ফলে রয়েছে উচ্চ মাত্রার গ্লুটামাইন এসিড নামক প্রোটিন যা মনোযোগ ও স্মৃতিশক্তি বাড়াতে বেশ গুরুত্বপূর্ণ ভূমিকা রাখে।
মর্নিং সিকনেস দূরীকরণ
কাঁচা আম গর্ভাবস্থার উপসর্গের তীব্রতা কমাতে এবং ঘন ঘন মর্নিং সিকনেস হওয়ার প্রবণতা কমাতে সাহায্য করে । নিয়মিত কাঁচা আম খেলে মর্নিং সিকনেস পুরোপুরি দূর হয়।
স্কার্ভি রোগ প্রতিরোধে
আম থেকে ভিটামিন সি পাওয়া যায় যা স্কার্ভি রোগ প্রতিরোধ করতে সাহায্য করে। দাঁত, মাড়ি, ত্বক ও হাড়ের সুস্থতা রক্ষা করতেও সাহায্য করে ভিটামিন ‘সি’। এছাড়া, আমে ভিটামিন ‘সি’ ‘এ’ এবং বিভিন্ন ধরনের প্রায় ২৫টি ক্যারোটিনয়েড রোগ প্রতিরোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিতে খুবই কার্যকর ভূমিকা পালন করে।
চোখের যত্নে
আমে রয়েছে প্রচুর ক্যারোটিন যা চোখ সুস্থ রাখে, সর্দি-কাশিও দূর করে। শুধুমাত্র এক কাপ পাকা আম খেয়ে সারাদিনের ভিটামিন এর চাহিদার ২৫% পূরণ করা সম্ভব। এটা দৃষ্টিশক্তিকে উন্নত করতে সাহায্য করে, চোখের শুষ্কতা ও রাতকানা রোগ প্রতিরোধ করতেও সাহায্য করে।
হাড় গঠনে
আমে রয়েছে ক্যালসিয়াম, যা হাড় গঠনে সাহায্য করে। সুতরাং প্রতিটি মানুষের আম খাওয়া প্রয়োজন। তাহলে হাড় ও দাঁত সুস্থ থাকবে।
কোষ্ঠকাঠিন্য দূরীকরণ এবং হজমে সাহায্য করে
আম প্রচুর খাদ্য আঁশ, ভিটামিন ও খনিজে ভরপুর। আম উচ্চ আঁশযুক্ত হওয়ায় তা স্বাস্থ্যের জন্য খুবই উপকারী। এটা হজমের জন্য ভালো এবং কোষ্ঠকাঠিন্য প্রতিরোধে খুবই কার্যকর। তাই যাদের হজমের সমস্যা আছে, তারা আম খেলে অনেক উপকার পাবেন।
কোলেস্টেরলের মাত্রা কমায়, হৃদযন্ত্রের সুরক্ষায়
আমে থাকা উচ্চমাত্রার ভিটামিন ‘সি’, পেকটিন ও আঁশ কোলেস্টেরলের ক্ষতিকর মাত্রা কমাতে সাহায্য করে। আম পটাশিয়ামের খুব ভালো উৎস যা উচ্চ রক্তচাপ ও হৃৎস্পন্দন নিয়ন্ত্রণে সাহায্য করে। ঘামের কারণে শরীর থেকে সোডিয়াম বের হয়ে যায়। আর, কাঁচাআম শরীরের সেই সোডিয়ামের ঘাটতি পূরণ করতে পারে। কাঁচাআমের পেকটিন গ্যাস্ট্রোইন টেস্টাইনাল রোগের চিকিতসায়ও অত্যন্ত উপকারী। আমে উচ্চ আঁশ ও এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকায় তা হৃদরোগের সম্ভাবনাকে কমায় এবং এর বিদ্যমান পটাশিয়াম রক্তস্বল্পতা দূর করে ও হৃদযন্ত্র সচল রাখতে সাহায্য করে।
ক্যান্সার প্রতিরোধ
আম ক্যান্সার প্রতিরোধে গুরুত্বপূর্ণ অবদান পালন করে। গবেষকরা বলেছেন যে, আমে এন্টিঅক্সিডেন্ট ও উচ্চ পরিমাণ খাদ্য আঁশ থাকার কারণে এটা কোলন ক্যান্সার, স্তন ক্যান্সার, রক্তস্বল্পতা, লিউকেমিয়া ও প্রোস্টেট ক্যান্সার প্রতিরোধে সাহায্য করে থাকে। এছাড়াও ক্যারোটিন, আইসো-কেরোটিন, এস্ট্রাগ্যালিন, ফিসেটিন, গ্যালিক এসিড ইত্যাদি এনজাইম ক্যান্সার প্রতিরোধ করতে যথেষ্ট ভূমিকা রাখে।
তারুণ্য ধরে রাখতে
আমে থাকা ভিটামিন ‘সি’ কোলাজেনের উতপাদনে সাহায্য করে যার ফলে ত্বক সতেজ ও টানটান হয়। এতে রয়েছে প্রচুর পরিমাণে ভিটামিন ‘ই’ যা ত্বক ও চুলের জন্য অত্যন্ত উপকারী। এছাড়া, ভিটামিন ‘ই’ থাকাতে এটা সেক্স হরমোনকেও নিয়ন্ত্রণ করতে সাহায্য করে।
আমের এত গুণ!!! তবে সাবধান! আজকাল বাজারের টসটসে আমের প্রায় সবই কার্বাইড নামক বিষ প্রয়োগ করে পাকানো  হচ্ছে। কারণ, আম অত্যন্ত পচনশীল একটি ফল। ফরমালিনসহ বিভিন্ন ধরনের রাসায়নিক মিশিয়ে ব্যবসায়ীরা এ ফল ৬ থেকে ৭ মাস পর্যন্ত রেখে দিতে পারে। 
Mango
In some parts of the world, mango (Mangifera indica) is called the “king of fruits.”
It’s a drupe, or stone fruit, which means that it has a large seed in the middle.
Mango is native to India and Southeast Asia and has been cultivated for over 4,000 years. There are hundreds of types of mango, each with a unique taste, shape, size and color .
This fruit is not only delicious but also boasts an impressive nutritional profile.
In fact, studies link mango and its nutrients to health benefits, such as improved immunity, digestive health and eyesight, as well as a lower risk of certain cancers.
Here’s an overview of mango, its nutrition, benefits and some tips on how to enjoy it.
Packed With Nutrients
Mango is low in calories but full of nutrients.
One cup (165 grams) of sliced mango provides :
Calories: 99
Protein: 1.4 grams
Carbs: 24.7 grams
Fat: 0.6 grams
Dietary fiber: 2.6 grams
Vitamin C: 67% of the Reference Daily Intake (RDI)
Copper: 20% of the RDI
Folate: 18% of the RDI
Vitamin B6: 11.6% of the RDI
Vitamin A: 10% of the RDI
Vitamin E: 9.7% of the RDI
Vitamin B5: 6.5% of the RDI
Vitamin K: 6% of the RDI
Niacin: 7% of the RDI
Potassium: 6% of the RDI
Riboflavin: 5% of the RDI
Manganese: 4.5% of the RDI
Thiamine: 4% of the RDI
Magnesium: 4% of the RDI
It also contains small amounts of phosphorus, pantothenic acid, calcium, selenium and iron.
One cup (165 grams) of mango provides nearly 70% of the RDI for vitamin C — a water-soluble vitamin that aids your immune system, helps your body absorb iron and promotes growth and repair .
High in Antioxidants
Mango is packed with polyphenols — plant compounds that function as antioxidants.
It has over a dozen different types, including mangiferin, catechins, anthocyanins, quercetin, kaempferol, rhamnetin, benzoic acid and many others .
Antioxidants are important as they protect your cells against free radical damage. Free radicals are highly reactive compounds that can bind to and damage your cells ).
Research has linked free radical damage to signs of aging and chronic diseases .
Amongst the polyphenols, mangiferin has gained the most interest and is sometimes called a “super antioxidant” since it’s especially powerful .
Test-tube and animal studies have found that mangiferin may counter free radical damage linked to cancers, diabetes and other illnesses .
May Boost Immunity
Mango is a good source of immune-boosting nutrients.
One cup (165 grams) of mango provides 10% of your daily vitamin A needs .
Vitamin A is essential for a healthy immune system, as it helps fight infections. Meanwhile, not getting enough vitamin A is linked to a greater infection risk .
On top of this, the same amount of mango provides nearly three-quarters of your daily vitamin C needs. This vitamin can help your body produce more disease-fighting white blood cells, help these cells work more effectively and improve your skin's defenses .
Mango also contains folate, vitamin K, vitamin E and several B vitamins, which aid immunity as well 
May Support Heart Health
Mango contains nutrients that support a healthy heart.
For instance, it offers magnesium and potassium, which help maintain a healthy pulse and your blood vessels relax, promoting lower blood pressure levels .
Mango also contains a unique antioxidant called mangiferin.
Animal studies have found that mangiferin may protect heart cells against inflammation, oxidative stress and apoptosis (controlled cell death) .
In addition, it may lower blood cholesterol, triglycerides and free fatty acid levels .
While these findings are promising, research on mangiferin and heart health in humans is currently lacking. Therefore, more studies are needed before it can be recommended as a treatment.
May Improve Digestive Health
Mango has several qualities that make it excellent for digestive health.
For one, it contains a group of digestive enzymes called amylases.
Digestive enzymes break down large food molecules so that they can be easily absorbed.
Amylases break down complex carbs into sugars, such as glucose and maltose. These enzymes are more active in ripe mangoes, which is why they’re sweeter than unripe ones .
Moreover, since mango contains plenty of water and dietary fiber, it may help solve digestive problems like constipation and diarrhea.
One four-week study in adults with chronic constipation found that eating mango daily was more effective at relieving symptoms of the condition than a supplement containing a similar amount of soluble fiber .
This indicates that mango has other components aside from dietary fiber that aid digestive health.
May Support Eye Health
Mango is full of nutrients that help support healthy eyes.
Two key nutrients are the antioxidants lutein and zeaxanthin. These accumulate in the retina of the eye — the part that converts light into brain signals so your brain can interpret what you’re seeing — especially at its core, the macula .
Inside the retina, lutein and zeaxanthin act as a natural sunblock, absorbing excess light. In addition, they appear to protect your eyes from harmful blue light .
Mangoes are also a good source of vitamin A, which supports eye health.
A lack of dietary vitamin A has been linked to dry eyes and nighttime blindness. More severe deficiencies can cause more serious issues, such. as corneal scarring .
May Improve Hair and Skin Health
Mango is high in vitamin C, which promotes healthy hair and skin.
This vitamin is essential for making collagen — a protein that gives structure to your skin and hair. Collagen gives your skin its bounce and combats sagging and wrinkles .
Additionally, mango is a good source of vitamin A, which encourages hair growth and the production of sebum — a liquid that helps moisturize your scalp to keep your hair healthy.
What’s more, vitamin A and other retinoids migrate to your skin and protect it from the sun.
Aside from vitamins A and C, mango is high in polyphenols, which function as antioxidants.
These antioxidants help protect hair follicles against damage from oxidative stress.
May Help Lower Your Risk of Certain Cancers
Mango is high in polyphenols, which may have anticancer properties.
Polyphenols can help protect against oxidative stress, which is linked to many types of cancer.
Test-tube and animal studies found that mango polyphenols reduced oxidative stress and stopped the growth or destroyed various cancer cells, including leukemia and cancer of the colon, lung, prostate and breast .
Mangiferin, a major polyphenol in mango, has recently gained attention for its promising anticancer effects. In animal studies, it reduced inflammation, protected cells against oxidative stress and either stopped the growth of cancer cells or killed them.
While these studies are promising, human studies are needed to better understand mango polyphenols anticancer effects in people.
Mango polyphenols may fight oxidative stress, which is linked to colon, lung, prostate, breast and bone cancers.
Delicious, Versatile and Easy to Add to Your Diet
Mango is delicious, versatile and easy to add to your diet.
However, it can be difficult to cut due to its tough skin and large pit.
A good idea is to cut long vertical slices 1/4 inch (6 millimeters) away from the middle to separate the flesh from the pit. Next, cut the flesh into a grid-like pattern and scoop it out of the rind.
Here are some ways you can enjoy mango:
Add it to smoothies.
Dice it and add to salsas.
Toss it into a summer salad.
Slice it and serve it along with other tropical fruits.
Dice it and add to quinoa salads.
Keep in mind that mango is sweeter and contains more sugar than many other fruits. Moderation is key — it’s best to limit mango to no more than two cups (330 grams) per day at most.





Sunday, 15 December 2019

স্ট্রবেরি/Strawberries, স্ট্রবেরির স্বাস্থ্য উপকারিতা ও পুষ্টিগুণ/Strawberries: Nutrition Facts and Health Benefits

স্ট্রবেরি/Strawberries
এক সময় ইউরোপের বিভিন্ন দেশে স্ট্রবেরির চাষ শুরু হলেও আজকাল সারা বিশ্বেই এটি পাওয়া যায়। দেশেও ফলটির ব্যাপক চাষ হচ্ছে। ফলটি দেখতে যেমন আকর্ষনীয় তেমনি স্বাদেও অনন্য। স্ট্রবেরি ভিটামিন সি সমৃদ্ধ ফল হলেও এতে পর্যাপ্ত পরিমাণে ভিটামিন, খনিজ পদার্থ এবং অ্যান্টি-অক্সিডেন্ট পাওয়া যায়।
স্ট্রবেরির পুষ্টিগুণ –
স্ট্রবেরিতে সমৃদ্ধ পরিমাণ ভিটামিন এবং খনিজ যেমন – ভিটামিন সি এবং কে, ফ্লেট, পটাসিয়াম, ম্যাঙ্গানিজ রয়েছে। স্ট্রবেরি কম ক্যালোরি, ফাইবার সমৃদ্ধ ফল, যাতে প্রচুর পরিমাণ অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট এবং পলিফেনল রয়েছে। মাত্র এক কাপ স্ট্রবেরির রসে ৪৯ ক্যালোরি, ৩g ফাইবার এবং ১২g কার্বোহাইড্রেট থাকে।
স্ট্রবেরির অসাধারণ কিছু স্বাস্থ্য উপকারিতা –
◘ হার্ট ভালো রাখে
স্ট্রবেরিতে রয়েছে উচ্চ মানের অ্যান্টিঅক্সিডেন্টস যা (খারাপ) কোলেস্টেরল দ্বারা আক্রান্ত কার্ডিওভাসকুলার রোগের ঝুঁকি কমায়। এছাড়াও রক্তের বাহ্যিক ত্বককে ত্বরান্বিত করে, উন্নত রক্ত প্রবাহ সৃষ্টি করে এবং কার্ডিওভাসকুলার সমস্যা প্রতিরোধ করে। স্ট্রবেরিতে রয়েছে উচ্চ ফাইবার কনটেন্ট ও ভিটামিন সি যা একটি আদর্শ কার্ডিয়াক স্বাস্থ্য প্যাক হিসেবে কোলেস্টেরল হ্রাস করতে সাহায্য করে।
◘ ত্বকের যত্নে
স্ট্রবেরিতে রয়েছে স্যালিসিলিক এসিড, আলফা হাইড্রক্সি এসিড (এএইচএ) এবং এলাজিক অ্যাসিড যা হাইপারপিগমেন্টেশন কমায়, ব্রণ প্রতিরোধ করে এবং মৃত চামড়ার কোষগুলো অপসারণ করে। স্ট্রবেরি মাস্ক প্যাক তৈরি করার জন্য ৪-৫ টি স্ট্রবেরি ব্লেন্ডারে পেস্ট করে সাথে এক চা চামচ মধু মিশিয়ে মুখের উপর আলতো ভাবে প্যাক টি লাগিয়ে নিন। শুকিয়ে গেলে পরিষ্কার পানি দিয়ে ধুয়ে ফেলুন।
◘ এন্টি-এইজিং হিসেবে
স্ট্রবেরিতে ভিটামিন সি কোলাজেন উৎপাদন বৃদ্ধি করে, স্কিন টোন স্বাভাবিক করে এবং এন্টি-এইজিং হিসেবে কাজ করে। এছাড়াও গবেষণায় দেখা গেছে স্ট্রবেরির নির্যাসে রয়েছে অ্যানথোসায়ানিন্স যা সূর্যের অতিবেগুনী বিকিরণ থেকে রক্ষা করে।
◘ চোখের যত্ন
স্ট্রবেরি শুষ্ক চোখের অবস্থার প্রতিরোধ করতে পারে, অপটিক স্নায়ুর অধঃপতন, দৃষ্টি ত্রুটি এবং সংক্রমণ জাতীয় সমস্যা প্রতিরোধ করে। স্ট্রবেরির অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট যেমন- ফ্ল্যাভোনোয়েডস, ফেনোলিক ফাইটোকেমিক্যালস এবং এল্যাজিক এসিডের মতো উপাদান গুলো প্রায় সব ধরনের চোখের সমস্যা দূর করতে সাহায্য করে। এছাড়াও স্ট্রবেরিতে রয়েছে পটাসিয়াম যা চোখের সঠিক চাপ বজায় রাখতে সাহায্য করে।
◘ উচ্চ রক্তচাপ হ্রাস করে
স্ট্রবেরিতে পটাসিয়াম এবং ম্যাগনেসিয়াম সমৃদ্ধ পরিমাণে এবং কম মাত্রার সোডিয়াম। পটাসিয়াম এবং ম্যাগনেসিয়াম ভাসোডিলেটর হিসাবে কাজ করে যা উচ্চ রক্তচাপ কমাতে সাহায্য করে। এটি শরীরের বিভিন্ন অংশে রক্ত প্রবাহ সহজ করে। প্রত্যেকটি ফাংশনের কাজ সক্রিয় করতে সাহায্য করে।
◘ ক্যান্সার প্রতিরোধ করে
স্ট্রবেরিতে রয়েছে প্রচুর পরিমাণ ভিটামিন সি, ফ্লেট, অ্যানথোসায়ানিন্স, কুইরেটটিন এবং কেমফেরোল যা চমৎকার এন্টি-অক্সিডেন্ট হিসাবে কাজ করে। এই উপাদানগুলো ক্যান্সার এবং টিউমারের বিরুদ্ধে লড়াই করে। দৈনিক স্ট্রবেরি গ্রহণ ক্যান্সার কোষের উপস্থিতি হ্রাস করে যা গবেষণা দ্বারাও প্রমাণিত।
◘ রোগ প্রতিরোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি
স্ট্রবেরির ভিটামিন সি এর উপস্থিতি রোগ প্রতিরোধ ব্যবস্থার উন্নতি করে। সাধারণ কাশি ও ঠাণ্ডা জাতীয় সমস্যা দূর করতেও সাহায্য করে। ভিটামিন সি আমাদের দৈনিক চাহিদার প্রায় ১৫০ শতাংশ পূর্ণ করে।
◘ মস্তিষ্কের ফাংশন ভালো রাখে
স্ট্রবেরিতে আয়োডিন, ভিটামিন সি এবং ফাইটোকেমিক্যালের সমৃদ্ধ পরিমাণে যা স্নায়ুতন্ত্রের যথাযথ কার্যকারিতা বজায় রাখতে সহায়তা করে। এছাড়াও স্ট্রবেরির পটাসিয়াম, মস্তিস্কে রক্ত প্রবাহ বৃদ্ধি করে।
◘ ওজন কমাতে সাহায্য করে
স্ট্রবেরি অ্যাডিপোনেটটিন এবং লেপ্টিনের উৎপাদনে সহায়তা করে যা উভয়ই চর্বি বার্ন করতে সাহায্য করে। এসব উপাদান ক্ষুধা হ্রাস, গ্লুকোজ হ্রাস, এবং শরীরের ওজন এবং চর্বি কমাতে সাহায্য করে।
◘ জন্ম ত্রুটি প্রতিরোধ করে
স্ট্রবেরি মধ্যে রয়েছে ফলিক অ্যাসিড যা বিশেষ করে গর্ভাবস্থায় জন্ম ত্রুটি প্রতিরোধ করতে সাহায্য করে। গর্ভাবস্থায় সুস্থ স্বাস্থ্য নিশ্চিত করার জন্য এটিও গুরুত্বপূর্ণ।
◘ প্রদাহ দূর করে
স্ট্রবেরির সি-রিঅ্যাক্টিভ প্রোটিন (সিআরপি) উচ্চ রক্ত চাপ কমাতে পারে। গবেষণায় দেখা গেছে, সপ্তাহে ১৬ টির বেশি স্ট্রবেরি খেলে নারীরা অন্যদের তুলনায় সি-রিঅ্যাক্টিভ প্রোটিনের মাত্রা বাড়িয়ে তুলতে পারে।
◘ স্ট্রোকের ঝুঁকি কমায়
স্ট্রবেরি মধ্যে অ্যান্টি-অক্সিডেন্টসমূহের বিরোধী প্রদাহী শক্তি স্ট্রোকের সঙ্গে যুদ্ধ করে স্ট্রোকের ঝুঁকি কমাতে সাহায্য করে।
◘ কোষ্ঠকাঠিন্য দূর করে
স্ট্রবেরির উচ্চ ফাইবার কনটেন্টের কারণে স্ট্রবেরি হজমে সাহায্য করে এবং বমি রোধ করে। এটি ডাইভারটিকুলাইটিস, ডাইজেস্টিভ ট্র্যাক্টের প্রদাহ প্রতিরোধ করে যা জ্বর এবং কোষ্ঠকাঠিন্য দূর করে।
◘ দাঁত সাদা করে
স্ট্রবেরি তে রয়েছে মলিক এসিড যা প্রাকৃতিক ভাবে দাঁত সাদা করতে সাহায্য করে। বেকিং সোডার সঙ্গে স্ট্রবেরি মিক্সড করে আপনার দাঁতের উপর এটি প্রয়োগ করে ৫ মিনিটের জন্য রেখে টুথব্রাশ ব্যবহার করে ধুয়ে ফেলুন৷ এটি হলুদ দাঁতকে করে তুলবে চকচকে সাদা।
◘ ডায়াবেটিস কমাতে
স্টাডিজে দেখা গেছে যে স্ট্রবেরিতে, কম গ্লাইএসএমিক ইনডেক্স আছে, ডায়াবেটিসের ঝুঁকি কমাতে পারে। এছাড়াও স্ট্রবেরি খেলে ডায়াবেটিক্স এর গ্লাইএসেমিক নিয়ন্ত্রণ করে।
◘ চুলের যত্নে
অ্যান্টি-অক্সিডেন্ট, এলাজিক এসিড, এবং ভিটামিন সমৃদ্ধ বৈচিত্র্য চুল পড়া রোধ করে, চুল ময়েশ্চারাইজ এবং চুলের খুশকী দূর করে। কন্ডিশনার হিসেবেও এটি কাজ করে। ১ টেবিল-চামচ দই এবং ৫-৬ টি স্ট্রবেরি মিক্সড কতে চুলে লাগাতে পারেন। ৩০ মিনিট পর স্বাভাবিক নিয়মে শ্যাম্পু দিয়ে ধুয়ে ফেলুন স্ট্রবেরি প্রাকৃতিক ভাবে চুলের কন্ডিশনার হিসেবে কাজ করে।
◘ হাড়ের স্বাস্থ্য রক্ষা
ম্যাংগানিজ, ভিটামিন সি এবং কে, এবং স্ট্রবেরির পটাসিয়াম, হাড়ের স্বাস্থ্য উন্নত করতে সাহায্য করে। ভিটামিন কে ও পটাসিয়াম শরীরের মধ্যে ক্যালসিয়াম বৃদ্ধি করে এবং হাড়ের ঘনত্ব বাড়ায়।
Strawberries
The strawberry (Fragaria ananassa) originated in Europe in the 18th century.
It is a hybrid of two wild strawberry species from North America and Chile.
Strawberries are bright red, juicy, and sweet.
They’re an excellent source of vitamin C and manganese and also contain decent amounts of folate (vitamin B9) and potassium.
Strawberries are very rich in antioxidants and plant compounds, which may have benefits for heart health and blood sugar control.
Usually consumed raw and fresh, these berries can also be used in a variety of jams, jellies, and desserts.
Nutrition facts
Strawberries mainly consist of water (91%) and carbohydrates (7.7%). They contain only minor amounts of fat (0.3%) and protein (0.7%).
The nutrients in 3.5 ounces (100 grams) of raw strawberriesare:
Calories: 32
Water: 91%
Protein: 0.7 grams
Carbs: 7.7 grams
Sugar: 4.9 grams
Fiber: 2 grams
Fat: 0.3 grams
Carbs
Fresh strawberries are very high in water, so their total carb content is very low — fewer than 8 grams of carbs per 3.5 ounces (100 grams).
The net digestible carb content is fewer than 6 grams in the same serving size.
Most of these berries’ carbs come from simple sugars — such as glucose, fructose, and sucrose — but they also contain a decent amount of fiber.
Strawberries have a glycemic index (GI) score of 40, which is relatively low.
This means that strawberries should not lead to big spikes in blood sugar levels and are considered safe for people with diabetes.
Fiber
Fiber comprises around 26% of the carb content of strawberries.
One 3.5-ounce (100-gram) serving of strawberries provides 2 grams of fiber — both soluble and insoluble.
Dietary fibers are important to feed the friendly bacteria in your gut and improve digestive health. They are also useful for weight loss and can help prevent many diseases.
Vitamins and minerals
The most abundant vitamins and minerals in strawberries are:
Vitamin C. Strawberries are an excellent source of vitamin C, an antioxidant necessary for immune and skin health.
Manganese. Frequently found in high amounts in whole grains, legumes, fruits, and vegetables, this trace element is important for many processes in your body.
Folate (vitamin B9). One of the B vitamins, folate is important for normal tissue growth and cell function — and fundamental for pregnant women and older adults.
Potassium. This mineral is involved in many essential body functions, such as regulating blood pressure.
To a lesser extent, strawberries also provide iron, copper, magnesium, phosphorus, and vitamins B6, K, and E.
Other plant compounds
Strawberries are loaded with antioxidants and beneficial plant compounds, including:
Pelargonidin. The main anthocyanin in strawberries, this compound is responsible for the bright red color.
Ellagic acid. Found in high amounts in strawberries, ellagic acid is a polyphenol antioxidant that may have many health benefits.
Ellagitannins. Related to ellagic acid, ellagitannins are converted to ellagic acid in your gut.
Procyanidins. These are antioxidants commonly found in strawberry flesh and seeds that may have beneficial health effects.
Anthocyanins
More than 25 different anthocyanins have been found in strawberries. Pelargonidin is the most abundant.
Anthocyanins are responsible for the bright colors of fruits and flowers.
They are usually concentrated in the skins of fruit, but berries — such as strawberries — also tend to have anthocyanins in their flesh.
Anthocyanin content is usually proportional to color intensity, increasing greatly as the fruit ripens.
Anthocyanin-rich foods are associated with numerous health benefits, especially regarding heart health.
Ellagitannins and ellagic acid
Strawberries are consistently ranked among the top sources of phenolic antioxidants — with levels 2–11 times greater than other fruits .
Ellagitannins and ellagic acid comprise a large part of these antioxidants in strawberries.
They have received considerable attention and have been linked to numerous health benefits. This includes fighting bacteria and a reduced risk of cancer.
The main ellagitannin in strawberries is sanguiin H-6 .
Health benefits of strawberries
Eating strawberries is associated with a reduced risk of many chronic diseases..
Strawberries may improve heart health, lower blood sugar levels, and help prevent cancer.
Heart health
Heart disease is the most common cause of death worldwide.
Studies have found a relationship between berries — or berry anthocyanins — and improved heart health.
Large observational studies in thousands of people link berry consumption to a lower risk of heart-related deaths.
According to a study in middle-aged people with well-established risk factors for heart disease, berries may improve HDL (good) cholesterol, blood pressure, and blood platelets function.
Strawberries may also:
improve blood antioxidant status
decrease oxidative stress
reduce inflammation
improve vascular function
improve your blood lipid profile
reduce the harmful oxidation of LDL (bad) cholesterol
The effects of freeze-dried strawberry supplements on type 2 diabetes or metabolic syndrome have been studied intensely — mainly in overweight or obese individuals.
After 4–12 weeks of supplementing, participants experienced a significant decrease in several major risk factors, including LDL (bad) cholesterol, inflammatory markers, and oxidized LDL particles.
Blood sugar regulation
When carbs are digested, your body breaks them down into simple sugars and releases them into your bloodstream.
Your body then starts secreting insulin, which tells your cells to pick up the sugar from your bloodstream and use it for fuel or storage.
Imbalances in blood sugar regulation and high-sugar diets are associated with an increased risk of obesity, type 2 diabetes, and heart disease.
Strawberries seem to slow down glucose digestion and reduce spikes in both glucose and insulin following a carb-rich meal, compared to a carb-rich meal without strawberries.
Thus, strawberries may be particularly useful for preventing metabolic syndrome and type 2 diabetes.
Cancer prevention
Cancer is a disease characterized by uncontrolled growth of abnormal cells.
Cancer formation and progression is often linked to oxidative stress and chronic inflammation.
A number of studies suggest that berries may help prevent several types of cancer through their ability to fight oxidative stress and inflammation.
Strawberries have been shown to inhibit tumor formation in animals with mouth cancer and in human liver cancer cells..
The protective effects of strawberries may be driven by ellagic acid and ellagitannins, which have been shown to stop the growth of cancer cells.
More human research is needed to improve the understanding of the effects of strawberries on cancer before any solid conclusions can be reached.
Adverse effects
Strawberries are usually well tolerated, but allergy is fairly common — especially in young children.
Strawberries contain a protein that can cause symptoms in people who are sensitive to birch pollen or apples — a condition known as pollen-food allergy.
Common symptoms include itching or tingling in the mouth, hives, headaches, and swelling of the lips, face, tongue, or throat, as well as breathing problems in severe cases (69Trusted Source).
The allergy-causing protein is believed to be linked to strawberries’ anthocyanins. Colorless, white strawberries are usually well tolerated by people who would otherwise be allergic



কুমড়োর বিচি/, Pumpkin Seeds/কুমড়োর বিচির এত গুণ!/ Science-Based Health Benefits of Pumpkin Seeds

কুমড়োর বিচি/ Pumpkin Seeds
আসলেই নাশতা হিসেবে কুমড়ার বিচি খাওয়ার অভ্যাস গড়ে নিতে পারেন। ১০০ গ্রাম কুমড়ার বিচি থেকে ৫৬০ ক্যালরি পাওয়া যায়, তার মানে ক্ষুধা মেটানোর কাজটা ভালোই পারে এ বস্তু। আর সামান্য এই খাবারে পুষ্টিও গিজগিজ করছে। প্রাকৃতিক পুষ্টি উপাদানের ‘পাওয়ার হাউস’ মিষ্টি কুমড়ার বিচিতে আছে ভিটামিন বি, ম্যাগনেশিয়াম, প্রোটিন ও আয়রনের মতো গুরুত্বপূর্ণ সব খাদ্য উপাদান।
ভারতের ডি কে পাবলিশিং হাউসের একটি বই ‘হিলিং ফুডস’-এ বলা হয়েছে, কুমড়ার বিচি (বীজ) ভিটামিন বি, ম্যাগনেশিয়াম, লোহা ও প্রোটিনের ভালো একটি উৎস। বিচিগুলোতে অপরিহার্য ফ্যাটি অ্যাসিড উচ্চমাত্রায় রয়েছে। এই ফ্যাটি অ্যাসিড রক্তে অস্বাস্থ্যকর কোলেস্টেরলের মাত্রা কমাতে সহায়তা করে।
ওজন কমানো, চুলের বৃদ্ধিসহ কুমড়োর বিচির নানা গুণ জেনে নেওয়া যাক—
১. ‘হৃদ্‌যন্ত্র’ ভালো রাখতে
কুমড়োর বিচিতে আছে শরীরের জন্য প্রয়োজনীয় চর্বি, ফাইবার এবং বিভিন্ন ধরনের অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট। সবই হৃদ্‌যন্ত্রের জন্য উপকারী। এতে আছে ফ্যাটি অ্যাসিড, যা খারাপ রক্তের কোলেস্টেরল কমায় এবং ভালো কোলেস্টেরল বাড়ায়। ম্যাগনেশিয়ামের উপস্থিতি ও রক্তচাপ নিয়ন্ত্রণে ভূমিকা রাখে।
২. ভালো ঘুম
কুমড়োর বিচিতে আছে সেরোটোনিন। স্নায়ু নিয়ন্ত্রক এই রাসায়নিক বস্তুকে প্রকৃতির ঘুমের বড়ি বলা হয়। ট্রাইপটোফ্যান নামের অ্যামিনো অ্যাসিড শরীরে গিয়ে সেরোটোনিনে রূপান্তরিত হয়, যা ঘুম নিশ্চিত করে। ঘুমানোর আগে মুঠভর্তি কুমড়োর বিচি এনে দেবে পুরো রাত্রির শান্তি।
৩. জ্বালাপোড়ার অনুভূতি কমায়
পেশির জ্বালাপোড়ার অনুভূতি কমানোর ক্ষমতা আছে কুমড়োর বিচির। এ ছাড়া বাতের ব্যথাও কমায় এটি। অস্থিসন্ধির ব্যথা কমাতে এর তেলও ভালো কাজে দেয়।
৪. রোগপ্রতিরোধ ক্ষমতা বাড়ায়
প্রচুর পরিমাণে থাকা অ্যান্টি অক্সিডেন্ট ও ফাইটোকেমিক্যাল শরীরের রোগপ্রতিরোধ ক্ষমতা বাড়ায়। এ ছাড়া ভাইরাসের সংক্রমণের সম্ভাবনা কমিয়ে দেয় এটি।
৫. ভালো রাখে প্রোস্টেট
কুমড়োর বিচিতে আছে জিংক। যা পুরুষের উর্বরতা বাড়ায় ও প্রোস্টেটের সমস্যা প্রতিরোধ করে। এতে আছে ডিএইচইএ (ডাই-হাইড্রো এপি-অ্যান্ড্রোস্টেনেডিয়ন), যা প্রোস্টেট ক্যানসারের ঝুঁকি কমায়।
৬. ডায়াবেটিসেও উপকারী
শরীরে নিয়মিত ইনসুলিন সরবরাহ করে এবং ক্ষতিকর অক্সিডেটিভ চাপ কমায়। এ ছাড়া হজমে সাহায্য করে এমন প্রোটিনও সরবরাহ করে কুমড়োর বিচি, ফলে রক্তে চিনির পরিমাণ নিয়ন্ত্রণে থাকে।
৭. ওজন কমাতে সাহায্য করে
ওজন কমাতেও সাহায্য করে কুমড়োর বিচি! ছোট্ট এই খাবারেই পেট পূর্ণ থাকে অনেকক্ষণ। আর আশজাতীয় খাবার বলে হজমেও সময় লাগে। ফলে ক্ষুধা পায় না, শুধু শুধু বাড়তি খাবার শরীরে ঢোকার সুযোগ পায় না।
৮. দীর্ঘ চুলের নিশ্চয়তা
এতে আছে কিউকুরবিটিন, এমন এক অ্যামিনো অ্যাসিড যা চুলের বৃদ্ধিতে ভূমিকা রাখে। এ ছাড়া ভিটামিন সিও আছে কুমড়োর বিচিতে, যা চুলের বৃদ্ধি বাড়ায়।
কীভাবে খাবেন কুমড়োর বিচি
১. কাঁচা খেতে পারেন কিংবা একটু টেলে নিয়েও খাওয়া যায়।
২. কুমড়োর বিচি দিয়ে কেক, স্যুপ ও সালাদ বানিয়েও খেয়ে নিতে পারেন। তথ্যসূত্র: এনডিটিভি
Pumpkin Seeds
Pumpkin seeds may be small, but they're packed full of valuable nutrients.
Eating only a small amount of them can provide you with a substantial quantity of healthy fats, magnesium and zinc.
Because of this, pumpkin seeds have been associated with several health benefits.
These include improved heart health, prostate health and protection against certain cancers.
What's more, these seeds can be easily incorporated into your diet.
Here are the top 11 health benefits of pumpkin seeds that are supported by science.
1. Full of Valuable Nutrients
Pumpkin seeds are also known as "pepita" — a Mexican Spanish term.
Unlike the hard white seeds from a carving pumpkin, most pumpkin seeds bought at the supermarket don’t have a shell.
These shell-free seeds are green, flat and oval.
One ounce (28 grams) of shell-free pumpkin seeds has roughly 151 calories, mainly from fat and protein.
In addition, a 1-ounce (28-gram) serving contains:
Fiber: 1.7 grams
Carbs: 5 grams
Protein: 7 grams
Fat: 13 grams (6 of which are omega-6s)
Vitamin K: 18% of the RDI
Phosphorus: 33% of the RDI
Manganese: 42% of the RDI
Magnesium: 37% of the RDI
Iron: 23% of the RDI
Zinc: 14% of the RDI
Copper: 19% of the RDI
They also contain a lot of antioxidants and a decent amount of polyunsaturated fatty acids, potassium, vitamin B2 (riboflavin) and folate.
Pumpkin seeds and seed oil also pack many other nutrients and plant compounds that have been shown to provide health benefits.
2. High in Antioxidants
Pumpkin seeds contain antioxidants like carotenoids and vitamin E (4, 5, 6Trusted Source).
Antioxidants can reduce inflammation and protect your cells from harmful free radicals. That’s why consuming foods rich in antioxidants can help protect against many diseases.
It’s thought that the high levels of antioxidants in pumpkins seeds are partly responsible for their positive effects on health.
In one study, pumpkin seed oil reduced inflammation in rats with arthritis without side effects, whereas animals given an anti-inflammatory drug experienced adverse effects.
3. Linked to a Reduced Risk of Certain Cancers
Diets rich in pumpkin seeds have been associated with a reduced risk of stomach, breast, lung, prostate and colon cancers.
A large observational study found that eating them was associated with a reduced risk of breast cancer in postmenopausal women.
Others studies suggest that the lignans in pumpkin seeds may play a key role in preventing and treating breast cancer.
Further test-tube studies found that a supplement containing pumpkin seeds had the potential to slow down the growth of prostate cancer cells.
4. Improve Prostate and Bladder Health
Pumpkin seeds may help relieve symptoms of benign prostatic hyperplasia (BPH), a condition in which the prostate gland enlarges, causing problems with urination.
Several studies in humans found that eating these seeds reduced symptoms associated with BPH.
In a one-year study in over 1,400 men with BPH, pumpkin seed consumption reduced symptoms and improved quality of life.
Further research suggests that taking pumpkin seeds or their products as supplements can help treat symptoms of an overactive bladder.
One study in 45 men and women with overactive bladders found that 10 grams of pumpkin seed extract daily improved urinary function.
5. Very High in Magnesium
Pumpkin seeds are one of the best natural sources of magnesium — a mineral that is often lacking in the diets of many Western populations.
In the US, around 79% of adults have a magnesium intake below the recommended daily amount.
Magnesium is needed for more than 600 chemical reactions in your body. For example, adequate levels of magnesium are important for:
Controlling blood pressure.
Reducing heart disease risk.
Forming and maintaining healthy bones (19Trusted Source).
Regulating blood sugar levels.
6. May Improve Heart Health
Pumpkin seeds are a good source of antioxidants, magnesium, zinc and fatty acids — all of which may help keep your heart healthy.
Animal studies have also shown that pumpkin seed oil may reduce high blood pressure and high cholesterol levels — two important risk factors for heart disease.
A 12-week study in 35 postmenopausal women found that pumpkin seed oil supplements reduced diastolic blood pressure (the bottom number of a reading) by 7% and increased "good" HDL cholesterol levels by 16% .
Other studies suggest that pumpkins’ ability to increase nitric oxide generation in your body may be responsible for its positive effects on heart health (26Trusted Source).
Nitric oxide helps expand blood vessels, improving blood flow and reducing the risk of plaque growth in your arteries.
7. Can Lower Blood Sugar Levels
Animal studies have shown that pumpkin, pumpkin seeds, pumpkin seed powder and pumpkin juice can reduce blood sugar.
This is especially important for people with diabetes, who may struggle to control their blood sugar levels.
Several studies have found that supplementing with pumpkin juice or seed powder reduced blood sugar levels in people with type 2 diabetes.
The high magnesium content of pumpkin seeds may be responsible for its positive effect on diabetes.
An observational study in over 127,000 people found that diets rich in magnesium were associated with a 33% lower risk of type 2 diabetes in men and a 34% lower risk in women.
More research is needed to confirm these beneficial effects of pumpkin seeds on blood sugar levels.
8. High in Fiber
Pumpkin seeds are a great source of dietary fiber — shelled seeds provide 1.1 grams of fiber in a single 1-oz (28-gram) serving (30).
A diet high in fiber can promote good digestive health.
In addition, high-fiber diets have been associated with a reduced risk of heart disease, type 2 diabetes and obesity.
9. May Improve Sperm Quality
Low zinc levels are associated with reduced sperm quality and an increased risk of infertility in men.
Since pumpkin seeds are a rich source of zinc, they may improve sperm quality.
Evidence from one study in mice suggests they may also protect human sperm from damage caused by chemotherapy and autoimmune diseases.
Pumpkin seeds are also high in antioxidants and other nutrients that can contribute to healthy testosterone levels and improve overall health.
Together, all these factors may benefit fertility levels and reproductive function, especially in men.
10. May Help Improve Sleep
If you have trouble sleeping, you may want to eat some pumpkin seeds before bed. They're a natural source of tryptophan, an amino acid that can help promote sleep.
Consuming around 1 gram of tryptophan daily is thought to improve sleep.
However, you would need to eat around 7 ounces (200 grams) of pumpkin seeds to achieve the needed amount of tryptophan.
The zinc in these seeds can also help convert tryptophan to serotonin, which is then changed into melatonin, the hormone that regulates your sleep cycle.
In addition, pumpkin seeds are an excellent source of magnesium. Adequate magnesium levels have also been associated with better sleep.
Some small studies have found that taking a magnesium supplement improved sleep quality and total sleep time in people with low magnesium levels.
11. Easy to Add to Your Diet
If you want to experience the benefits of pumpkin seeds, they're easy to incorporate into your diet.
In many countries, they're a popular snack that can be eaten either raw or roasted, salted or unsalted.
Besides eating them on their own, you can add them to smoothies, Greek yogurt and fruit.
You could incorporate them into meals by sprinkling them into salads, soups or cereals. Some people use pumpkin seeds in baking, as an ingredient for sweet or savory bread and cakes.
However, as with many seeds and nuts, they contain phytic acid, which can reduce the bioavailability of some nutrients you eat.
If you eat seeds and nuts regularly, you may want to soak or sprout them to reduce their phytic acid content. Roasting them may help as well.