digifluxx

beta

Monday 9 December 2019

মাষকলাই ডাল/vigna mungo/Black Gram, মাষকলাই ডালের অবিশ্বাস্য গুণ! Wonderful Benefits Of Black Gram

মাষকলাই ডাল/vigna mungo/Black Gram 
মাষকলাই ডাল
পাতে ডাল না হলে, হাত ডুবিয়ে ডালভাত না খেলে অনেকের চলে না। বাঙালি রসনায় ডালের কদর যুগ যুগ ধরে। রুচিবদলে ডালের মধ্যেও রয়েছে বৈচিত্র্য। আর এতে মাষকলাইয়ের ডালের ডিশটা বেশ বড়। স্বাদবর্ধক ফোড়ন দিয়ে রান্না করা এক বাটি মাষকলাইয়ের ডাল খেয়ে তৃপ্তির ঢেকুর তুলে বলতেই হবে, আহ্, খেলাম রে!
মাষকলাই ডাল শুধু এমনি এমনি রান্না হয় না, মাছ-মাংস-সবজি—এসবের সঙ্গে এ ডালযোগে রান্না হয় উপাদেয় ব্যঞ্জন। দেশের উত্তর ও উত্তর-পশ্চিমাঞ্চলে এর চাষ বেশি হয়ে থাকে। বিশেষজ্ঞরা বলেন, মাষকলাইয়ের ডালে শতকরা ২০ থেকে ২৩ ভাগ আমিষ থাকে। প্রোটিন ও ভিটামিন বি-এর সমৃদ্ধ উৎস হলো এই ডাল। এ ডাল পেট কেচে বর্জ্য নামিয়ে দেয়। সঙ্গে পুরুষের শুক্রাণুও বাড়ায়। রুচিকর ও বলবর্ধক বলে শরীরে প্রয়োজনীয় প্রোটিনের জোগানদাতা এই ডাল।
মাষকলাই ডালের উপকারিতা:
বলবর্ধক: এতে প্রচুর লৌহ বা আয়রন আছে বলে এটি স্বাস্থ্যকর ডাল। এটি শরীরে বল বৃদ্ধি করে, শরীরকে সক্রিয় রাখে।
হজমশক্তি বাড়ায়: এতে প্রচুর ফাইবার আছে বলে হজম ভালো হয়। কোষ্ঠকাঠিন্য দূর করতে এই ডাল উপকারী।
হৃদ্‌যন্ত্র সুস্থ রাখে: হৃদ্‌যন্ত্র ভালো রাখতে মাষকলাই ডাল উপকারী। এর পটাশিয়াম রক্তে সোডিয়ামের মাত্রা নিয়ন্ত্রণে রাখে। শরীরে কোলস্টেরল নিয়ন্ত্রণ করতে এ ডাল উপকারী। এতে ম্যাগনেশিয়াম থাকায় রক্তপ্রবাহ বাড়ায় এবং হৃদ্‌যন্ত্র ভালো রাখতে সাহায্য করে।
শুক্রবর্ধক: মাষকলাই ডাল শুক্রবর্ধক হিসেবে কাজ করে। ‘প্রাকৃতিক উদ্দীপক’ হিসেবে এই ডাল শুক্রসংক্রান্ত সমস্যার সমাধান করতে পারে। পানিতে পাঁচ-ছয় ঘণ্টা ভিজিয়ে রেখে ঘি দিয়ে ভেজে খেলে উপকার পাওয়া যাবে।
পেশি গঠনে: পেশির কোষের বৃদ্ধিতে ভূমিকা রাখতে পারে মাষকলাই ডাল। শরীরের বৃদ্ধিতে ডালে থাকা প্রোটিন খুবই দরকারি।
ডায়াবেটিস নিয়ন্ত্রণে: ডায়াবেটিস নিয়ন্ত্রণেও ভূমিকা রাখতে পারে মাষকলাই ডাল।
স্নায়বিক রোগ সারাতে: স্নায়বিক দুর্বলতা, স্মৃতি দুর্বলতা, সিজোফ্রেনিয়ার, হিস্টিরিয়ার মতো সমস্যা দূর করতে পারে মাষকলাই।
ব্যথানাশক: আয়ুর্বেদশাস্ত্রে মাষকলাই ডালের দারুণ ব্যথানাশক গুণের কথা বলা হয়। অস্থিসন্ধির ব্যথা সারাতে এ ডাল উপকারী।
রোগ প্রতিরোধ ক্ষমতা বাড়ায়: আয়ুর্বেদশাস্ত্রের পাশাপাশি সাম্প্রতিক সময়ের গবেষণাতেও মাষকলাই ডালের রোগ প্রতিরোধ ক্ষমতা বাড়ানোর বিষয়টি দেখা গেছে।
ত্বকের সুরক্ষায়: দারুণ স্ক্রাব হিসেবে ব্যবহার করা যায় মাষকলাই। ত্বক থেকে ময়লা, মৃত কোষ সরিয়ে ত্বকের সতেজতা ও ঔজ্জ্বল্য বাড়ায় মাষকলাই। রোদে পোড়া ত্বকের ক্ষেত্রেও এই ডাল উপকারী। এতে আছে প্রাকৃতিক জীবাণুনাশক ক্ষমতা। তাই মুখের ব্রণ দূর করতে পারে এটি। মুখের দাগ দূর করতেও মাষকলাইয়ের ডালের ব্যবহার দেখা যায়।
খুশকি দূর করে: মাষকলাইয়ের ডাল মাথায় মাখলে চুল নরম হয়, খুশকি দূর হয়।
তথ্যসূত্র: হেলথ বেনেফিটস টাইমস।
Vigna mungo/Black Gram 

Black gram is a type of bean grown in the Indian subcontinent, which has a surprising number of health benefits, including its ability to boost energy, protect cardiovascular health, reduce pain and inflammation, improve immunity, aid in maintaining skin health, manage diabetes, build strong bones, strengthen the nervous system, and optimize digestion.
You may know black gram by a number of other names, including mungo beans, black lentils, or matpe beans, but they are all describing the same impressive type of bean, scientifically known as Wigna mungo. Having been cultivated on the Indian subcontinent for thousands of years, it has become one of the most important pulse varieties in that region of the world. It is valued not only due to its hearty ability to grow in challenging conditions, and its widespread availability, but also for its dense mixture of nutrients. Black gram is sold as a complete un-split bean in some regions, or the cracked open variety, showing the white flesh within, making these very recognizable items in the market.
Black gram is used most famously to make dal, but it also plays a large role in many other cultural dishes in India and South Asia. From soups and stews to curries, bread, and side dishes, a black gram is an indispensable part of exotic cuisines. However, a black gram is also rich in nutrients, such as protein, essential minerals, various vitamins, fiber, and antioxidant compounds that can help boost your health in a number of ways. While these aren’t the most commonly found beans in some areas, you can usually find them around the globe, and you should definitely make them one of your top bean choices! Let’s take a bit of a closer look at the many health benefits of black gram.
A closeup view of whole black grams
Nutrition Facts
Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, raw
Serving Size : 
NutrientValue
Water [g] 7.68
Energy [kcal] 378
Protein [g] 20.47
Total lipid (fat) [g] 6.04
Carbohydrate, by difference [g] 62.95
Fiber, total dietary [g] 12.2
Sugars, total [g] 10.7
Calcium, Ca [mg] 57
Iron, Fe [mg] 4.31
Magnesium, Mg [mg] 79
Phosphorus, P [mg] 252
Potassium, K [mg] 718
Sodium, Na [mg] 24
Zinc, Zn [mg] 2.76
Vitamin C, total ascorbic acid [mg] 4
Thiamin [mg] 0.48
Riboflavin [mg] 0.21
Niacin [mg] 1.54
Vitamin B-6 [mg] 0.54
Folate, DFE [µg] 557
Vitamin B-12 [µg] 0
Vitamin A, RAE [µg] 3
Vitamin A, IU [IU] 67
Vitamin E (alpha-tocopherol) [mg] 0.82
Vitamin D (D2 + D3) [µg] 0
Vitamin D [IU] 0
Vitamin K (phylloquinone) [µg] 9
Fatty acids, total saturated [g] 0.6
Fatty acids, total monounsaturated [g] 1.38
Fatty acids, total polyunsaturated [g] 2.73
Fatty acids, total trans [g] 0
Cholesterol [mg] 0
Caffeine [mg] 0
Sources include : USDA [3]
Health Benefits of Black Gram
There are many health benefits of black gram including its ability to aid in digestion, boost energy, improve skin health, and many others.
Improves Digestion
Like many other types of beans, a black gram is very high in fiber, which can help to remedy any gastrointestinal issues you might be suffering from.  Dietary fiber is able to help bulk up the stool and stimulate peristaltic motion. This can help to reduce symptoms of constipation, diarrhea, bloating, and cramping, as well as other more serious health concerns in your gut. The fiber found in black gram can also help optimize nutrient absorption, ensuring that you get the most out of your meals.
Boosts Energy
The significant levels of iron found in black gram make it an ideal way to boost energy and increase vitality.  Iron is a key element in the production of red blood cells, which can increase oxygenated blood flow to the organs and extremities, thereby increasing energy. Iron also prevents anemia, which is characterized by fatigue, weakness, and cognitive weakness.
Improves Bone Mineral Density
There is a wide range of minerals found in black gram, including calcium, phosphorus, potassium, iron, and magnesium, all of which play their part in maintaining bone mineral density. As we age, our bones begin to break down and our joints get weak, opening the door for arthritis and osteoporosis. However, maintaining a diet that is high in key minerals can help keep you strong and resilient against age-related disorders.
Manage Diabetes
Fiber is a commonly recommended food for people who are dealing with diabetes or are at high risk of developing the disorder. Fiber is very effective for regulating the uptake of nutrients in the gut, and can, therefore, balance the levels of insulin and glucose in the blood. By preventing those dangerous spikes and drops in blood sugar levels, you can take another step towards diabetes reversal.
Skin Care
Ayurvedic remedies used decoctions and pastes made of the black gram for almost every skin condition you can imagine. The concentrated mineral and vitamin content made it perfect for relieving inflammation, getting rid of beauty marks, promoting rapid healing and exfoliation, and stimulating the flow of oxygenated blood to the surface of the skin. It can also help soothe the pain of sunburns, reduce the intensity of a tan, and lessen the symptoms of acne.
Reduces Pain & Inflammation
For pain relief and inflammation throughout the body, a black gram is one of the oldest and most trusted Ayurvedic remedies. The combination of minerals and vitamins, in addition to boosting the metabolism and cutting down oxidative stress, can soothe irritated areas in the body. A decoction made with black gram, or the extract itself, can be topically applied to aching joints of painful areas for fast relief.

No comments:

Post a Comment