digifluxx

beta

Sunday, 8 December 2019

শিমের বিচি/ Bean sprout, শিমের বিচির স্বাস্থ্য উপকারিতা/Health Benefits of Bean Sprouts

শিমের বিচি
 শিমের বিচি প্রথম উপাদন করা হয় আজ থেকে প্রায় হাজার বছর আগে পেরুতে। পরে তা দক্ষিণ আমেরিকার প্রধান খাদ্য সামগ্রীতে পরিণত হয়। এরপরে আস্তে আস্তে এশিয়া মহাদেশে ছড়িয়ে পড়ে। কালো শিমের বিচি উচ্চ ফাইবার, প্রোটিন, অ্যান্টি অক্সিডেন্ট, ভিটামিন এবং মিনারেল সমৃদ্ধ একটি পুষ্টিকর খাবার। যারা বেশি সবজি খেতে পছন্দ করেন না খুব একটা, তারা ভিটামিনের চাহিদা মেটাতে এই খাবারটি খেতে পারেন।
স্বাস্থ্য উপযোগিতা :
কালো শিমের বিচি মানবদেহে রক্তের সুগার নিয়ন্ত্রণ করে এবং গ্লাইকোজেন সরবরাহ করে। দেহে কার্বোহাইড্রেট এবং প্রোটিনের মাত্রা ঠিক রাখে। এছাড়া হজমে সহায়তা করে। আসুন জেনে নিই এই পুষ্টিকর খাবারটি আর কি ধরনের স্বাস্থ্যোপকার করে থাকে।
ক্যান্সার প্রতিরোধ :
কালো শিমের বিচিতে বিপুল অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট সমৃদ্ধ ৮ ধরনের ফ্ল্যাভোনয়েডস রয়েছে যা ক্যান্সার প্রতিরোধে সহায়ক। সম্প্রতি এক গবেষণায় বলা হয় যে শিমের বিচি কোলন ক্যান্সারে সহায়ক কোলন অ্যাডেনোমার বিপরীতে শক্তিশালী অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট হিসেবে কাজ করে থাকে।
হৃদযন্ত্রের স্বাস্থ্য :
কালো শিমের বিচিতে প্রচুর পরিমাণে দ্রবণীয় ফাইবার রয়েছে যেটি রক্তে কোলেস্টরেলের মাত্রা নিয়ন্ত্রণ করে থাকে। করোনারি হৃদরোগ এবং হার্ট অ্যাটাকের ঝুঁকি কমায়। এছাড়া শিমের বিচিতে অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট এবং অ্যান্টি ইনফ্ল্যামেটরি উভয় উপাদানই রয়েছে যা হৃদরোগ নিয়ন্ত্রণ করে।
পরিপাক নালীর উপকারিতা
: প্রচুর পরিমাণে প্রোটিন এবং ফাইবারযুক্ত কালো শিমের বিচি হজমে সহায়তার মাধ্যমে পরিপাকনালীর উপকার করে। এছাড়া দেহের বিভিন্ন রাসায়নিক পদার্থের মাত্রা নিয়ন্ত্রণ করে থাকে।
চর্বি নিয়ন্ত্রণ :
কালো শিমের বিচিতে মোটামুটিভাবে ২-৩ শতাংশ চর্বি রয়েছে তবে কোলেস্টরেল একেবারেই নেই। এটি শরীরের অতিরিক্ত ফ্যাট নিয়ন্ত্রণ করে থাকে এবং স্বাস্থ্যোপযোগি ফ্যাট প্রদান করে থাকে।
স্নায়ুতন্ত্রের স্বাস্থ্য :
শিমের বিচিতে প্রচুর পরিমাণে ভিটামিন বি৬ বা ফোলেট আছে। স্নায়ুতন্ত্রের স্বাস্থ্য এই উপাদানটির উপরে নির্ভরশীল যেটি শরীরে অ্যামিনো অ্যাসিড তৈরি করে কাজ সম্পাদন করে। গর্ভবতী মহিলঅদের জন্য এই খাবারটি অত্যন্ত উপকারী। এছাড়াও এই পুষ্টিকর খাবারটি শরীরের অন্যান্য উপকারও করে থাকে। ত্বকের জন্য এই খাবার বেশ উপযোগি। কার্বোহাইড্রেটের মাত্রা নিয়ন্ত্রণে রেখে কালো শিমের বিচি ওজন কমাতেও সহায়তা করে থাকে। 
তথ্যসূত্র : healthdigezt.com
Bean sprout
Bean sprouts are exactly what they sound like — literally sprouts that come from beans — and while sprouting can be done using just about any bean, the most common bean sprouts usually come from mung beans and soybeans. They’re filled with fiber and virtually fat-free, especially the mung bean version, which is why they’re a filling, healthy option.
Bean sprouts are very common just about everywhere, but Eastern Asia loves to put them in many dishes — and for good reason. Bean sprouts benefits include boosting eye health, bone health, the immune system and more. Let’s take a look at how.
Health Benefits of Bean Sprouts
1. May Reduce Anxiety Caused By Stress
Fourteen studies were conducted using various vitamins and minerals, one of which was vitamin C, to determine if they can help reduce stress, anxiety and even depression in women. The research, compiled by the Joanna Briggs Institute at the University of Adelaide in Australia, shows that vitamin C is effective in reducing anxiety in response to stress that women may feel. 
About 60 percent of women are likely to suffer from anxiety at some point in their lives, and this affects men too. Being deficient in vitamin C may cause problems with the production of important neurotransmitters in the brain that have a direct effect on mood and sleep. Ensuring that you have plenty of vitamin C can not only stave off the common cold, but it may help you have a more calm disposition while getting more rest, which is why you should eat vitamin C foods like bean sprouts. 
Further evidence verifies the stress-relieving potential of mung sprouts. The bioflavonoids present help protect against stress, while research published in Food & Function found that kidney bean sprout consumption increased melatonin levels in rats, the hormone that regulates the sleep-wake cycle and improves mood. 
2. Help Maintain Good Eyes
Since folate is found in bean sprouts, it’s possible that these sprouts can offer help to the eyes. A clinical trial published in the Archives of Internal Medicine was conducted with the goal of reporting information about age-related macular degeneration (AMD) and how it may be minimized by including folic acid, vitamin B6 and vitamin B12 in your diet.
AMD is a common eye condition usually found in people 50 and older resulting in the No. 1 cause of vision for that age group. What happens is that it causes damage to the macula, which is a small spot near the center of the retina that gives us sharp vision and objects directly in front of us. Through daily supplementation of  folic acid, B6 and B12, the study shows that AMD may be greatly reduced. 
3. Support the Immune System
While we know that vitamin C plays a role in supporting the immune system, so does iron. One cup of raw mung bean sprouts offers quite a bit of iron men and women need to maintain a healthy body. Iron helps our cells stay strong and void of infection. Studies have been conducted showing the importance of iron due to its ability to help kill off damaging pathogens. 
4. Reduce Risk of Coronary Heart Disease
According to a report published by the American Society for Nutrition, vitamin K may help reduce the onset of heart disease. Vitamin K is required for the process of blood clotting, helping inhibit the buildup of calcium in blood vessels. This may lower the risk of cardiovascular disease.
The study reports that coronary artery calcification (CAC) is a symptom of cardiovascular disease. However, vitamin K may help minimize its progression. There was a 6 percent decrease of CAC in those who were supplemented during the trial. 
5. Build Strong Bones
Studies show that as many as 50 percent of women and 25 percent of men over the age of 50 will break a bone due to osteoporosis at some point in their lives. Manganese, found in bean sprouts, is beneficial in building strong bones. Manganese when combined with calcium, vitamin D, magnesium, zinc, copper and boron has shown to improve bone mass in women — therefore, reducing the risk of osteoporosis.
Bean Sprouts Nutrition
On cup (104 grams) of sprouted mung beans contains about: 
31 calories
6.2 grams carbohydrates
3.2 grams protein
0.2 gram fat
1.9 grams fiber
34.3 micrograms vitamin K (43 percent DV)
13.7 milligrams vitamin C (23 percent DV)
63.4 micrograms folate (16 percent DV)
0.2 milligram manganese (10 percent DV)
0.2 milligram copper (9 percent DV)
0.1 milligram riboflavin (8 percent DV)
0.1 milligram thiamine (6 percent DV)
56.2 milligrams phosphorus (6 percent DV)
0.1 milligram vitamin B6 (5 percent DV)
0.9 milligram iron (5 percent DV)
21.8 milligrams magnesium (5 percent DV)
0.8 milligram niacin (4 percent DV)
155 milligrams potassium (4 percent DV)

No comments:

Post a Comment